Vindkraftspark kan ge rekordlågt elpris

ENERGI. En krona för tusen kilowattimmar i 20 år. Det kan bli verklighet för närboende till den planerade vindkraftsparken på Gabrielsberget i Västerbotten.- Hur det blir i Markbygden törs jag inte lova men visst sätter vi en standard med det här erbjudandet, säger Mikael Kyrk, projektledare för Svevind.

Piteå2007-01-08 00:00
Gabrielsberget ligger i Nordmalings kommun, söder om Umeå. I området vill Svevind AB bygga en gruppstation med 40 vindkraftsaggregat. I samband med Miljödomstolens förhandling som hölls i Rundvik tidigare i höst kom iden om energisubvention till boende i närområdet upp.

- Vi vill gärna ge någonting tillbaka till bygden och till alla som får någon typ av störning, säger Kyrk.

För tillfället diskuteras ett förslag som berör 370 hushåll i och kring byarna Aspeå, Ava, Mo, Lögdeå och Nyland. Tanken är att de för en symbolisk summa av tusen kronor ska få dela på en miljon kilowattimmar årligen.

Bra investering

Det innebär att tusen kilowattimmar kommer att kosta en krona. Betalningen gäller i 20 år eller så länge vindkraftverken är i drift.

- Erbjudandet är differentierat. Fastigheter som ligger allra närmast får en halv miljon kilowattimmar. De som ligger litet längre bort från vindkraftverken får dela på andra halvan. Tanken är att andelarna ska fördelas via en ekonomisk förening som byarna bildar.

Om alla berörda går med innebär det att varje hushåll i snitt garanteras litet drygt 2 700 kilowattimmar årligen till priset två kronor och 70 öre.

- Ett generöst erbjudande och en oerhört bra investering, försäkrar Kyrk.

Svevind räknar med att varje vindkraftverk på Gabrielsberget kommer att producera runt sex miljoner kilowattimmar årligen. Förhoppningen är också att ett eller två kraftverk ska ägas lokalt av den ekonomiska föreningen.

- Då kan byarna själva producera sin egen el och sälja den. Vi har också gett den ekonomiska föreningen ett generöst erbjudande att växa under tiden. De behöver alltså inte ha tecknat alla andelar före starten.

Erbjudandet väcker entusiasm hos stora delar av lokalbefolkningen.

- Jag fanns själv med vid Miljödomstolens förhandling i Rundvik och var en av idekläckarna, säger Vera Jonsson, boende i Aspeå, i ett pressmeddelande till Piteå-Tidningen och fortsätter:

- För vårt hushåll innebär förslaget en 50 procentig reduktion av elförbrukningskostnaden vilket jag tycker är bra. Att bidraget dessutom kommer att vara giltigt under hela livstiden för vindkraftverken gör att jag tycker än bättre om förslaget.

Bakslag

Iden diskuterades vid ett gemensamt möte före jul av styrelserna från byaföreningarna i Aspeå, Ava, Mo, Lögdeå och Nyland. Ett liknande projekt har för övrigt startats för Granbergets vindkraftspark norr om Sikeå i Robertsfors kommun (se faktaruta).

Strax före jul fick Svevind klartecken av miljödomstolen att bygga vindkraftsparken på Gabrielsberget. Men på tisdagen kom ett nytt bakslag. Några enskilda personer har överklagat till övermiljödomstolen och projektet måste åter processas. Något som kan krympa erbjudandet till byahushållen.

- För oss är det av stor ekonomisk betydelse att bygget kommer igång under 2008. Nu kanske vi tvingas offra tid, pengar och kraft på nya domstolsförhandlingar. Jag hade hellre satsat dessa slantar på att ge någonting till bygden, säger Kyrk.

Läge för Koler

Subventionerna till närboende på Gabrielsberget skapar också förväntningar bland invånarna runt Koler och Långträsk eftersom Svevind projekterar för landets största landbaserade vindkraftspark i Markbygden.

- Det är förstås svårt att lova någonting när vi saknar något konkret att erbjuda. Vindkraftsparken i Markbygden är ju bara på projekteringsstadiet. Men genom erbjudandet till byarna runt Gabrielsberget sätter vi ju en viss standard, medger Kyrk.

Kanske läge för invånarna i Långträsk och Koler att redan ganska snart börja titta på möjligheterna att bilda en gemensam ekonomisk förening?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om