Vindkraftsföretag på jakt efter både lokaler och arbetskraft
Det blåser positiva etableringsvindar i Piteå. Vindkraftsföretaget Enercon vill hitta lokaler för sin servicepersonal som ska stationeras i Piteå. Nyanställningar av mellan fem och tio personer väntar.
Företaget Enercon söker i första hand en lokal för servicepersonal till redan befintliga vindkraftverk och på sikt upp tilll 400 personer när beslut om den stora vindkraftsparken kommer. (Arkivbild)
Foto:
Vindsnurror på Bondön och snurror i Markbygden finns redan.
Etableringsföretaget Enercon tar nu nästa steg - nämligen söka lokaliteter för den service- och etableringspersonal som ska anställas.
Förutsättningar
- Vi vill liksom titta vad det finns för lokaler i området, säger Enercons servicechef, Nicke Udén.
Tillsammans med företagets operative chef, Mikael Kyrk, träffade duon på onsdagen näringslivschefen i Piteå kommun, Erik Persson.
De besökte bland annat Dragaliden, där den gigantiska vindkraftsparken med över 1 100 vindkraftverk planeras.
- Det är alltid en fördel att kunna ha en bas i närområdet, säger Udén.
Enligt honom handlar det i första hand om att skapa förutsättningar för det behov som de tolv beslutade vindkraftverken i området kräver.
Med andra ord handlar diskussionerna med Piteå kommun både om att hitta lösningar för att hitta arbetskraft, men även om utbildningar.
Exakt hur många arbetstillfällen som kan tillskapas är i dagsläget något oklart.
- Det hänger helt samman med hur stort det här projektet blir. Initialt handlar det om ett eller två team med två personer i varje, säger Nicke Udén.
400 arbetstillfällen
Blir det klartecken för en etablering av 1 101 vindkraftverk, ja då handlar det om betydligt fler nyanställningar.
- Då pratar vi i storleksordningen 400 arbetstillfällen, säger servicechefen.
Arbetstillfällen som ska hittas i Piteå.
Det är med andra ord mycket nu för näringslivschefen Erik Persson, som kan sägas vara lite av kommunens koordinator i ämnet.
- Vi måste kunna möta de frågeställningar och planer som Enercon har, säger Persson.
Inledningsvis har det handlat om lokaliteter.
- Vi har visat på några förslag, dels i Koler, men även i Piteå. Sen är det upp till företaget var de vill ha sin bas, berättar han.
Nya program
Utöver detta genomfördes samtal med representanter för arbetsförmedlingen, gymnasieskolan och nämnden för arbetsmarknads- och vuxenutbildning.
- Vi måste vända på varenda sten för att klara den efterfrågan som kan komma att finnas när beslut om den stora parken kommer, säger Erik persson.
Utbildningsmässigt kan det mycket väl resultera i särskilda, nya gymnasieprogram, tillval för befintliga. Egentligen allt från anläggnings- till högskoleutbildningar, säger Erik Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!