För knappt tre år sedan inledde Hästliden vind AB tillståndsarbetet för att i framtiden kunna bygga 300 meter höga vindkraftverk. Under samrådsprocessen hade inte Försvarsmakten några invändningar. Att myndigheten tvärvände när mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt efterfrågade ett yttrande var överraskande för Kristina Falk, tillståndsansvarig på Svevind.
– Försvarets yttrande kom som en kalldusch. Det fanns inte på kartan, säger hon.
Försvarsmakten framhåller generellt att vindkraftverk stör verksamheten och utrustning som radar, kommunikation och sensorer, vilket minskar förmågan att utföra sitt uppdrag, menar Anders Odell vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Enligt Svevind så har möjligheten till dialog med Försvarsmakten kraftigt försämrats senaste åren.
– Vi upplever att Försvarsmakten inte hinner med sina arbetsuppgifter då de inte längre är med i samrådsplaneringen. Det skjuter man åt sidan, och det tycker jag är otroligt allvarligt. När vi nu kommer med ett nytt projekt då vägrar de att vara med, men om man däremot har gjort en färdig tillståndsansökan då deltar försvaret, säger Kristina Falk.
Fredrik Bäcklund, operativ chef på Svevind, understryker att elförsörjningen är en viktig del i totalförsvaret.
– Försvarsmakten är en viktig del i samhällsbyggandet, och elförsörjningen är ju kritisk infrastruktur för ett land. Då måste vi ha en dialog så att vi vet hur vi ska agera. Det har vi tidigare haft, men senaste tiden har det blivit sämre. Vi vill inte lägga miljoner på en ansökan som i sent skede får nej av bland annat Försvarsmakten.
I dag har Sverige ett stort överskott på el, men i två nya framtidsanalyser från Energimyndigheten och Svenska kraftnät finns en oro om att Sverige kan få ett underskott på el redan 2027. Samtidigt som Sverige är i stort behov av ny elproduktion upplever Svevind att tillståndsprocesserna blir alltmer oförutsägbara och tar längre tid.
– Jag tycker att det är bekymmersamt. Det finns en intention och målbild att få till mer elproduktion, men då måste man vidta åtgärder. Det går åt fel håll då tillståndsprocesserna bara tar längre och längre tid, säger Kristina Falk.
PT har sökt Försvarsmakten, men utan resultat.