Miljöprövningsdelegation har redan vid ett tillfälle skjutit upp igångsättandet av etappen från sista december 2021 till samma datum 2026. Men nu ansöker alltså Hästliden vind AB, som är ett helägt dotterbolag till Svevind, om att skjuta upp igångsättandet ytterligare fem år till sista december 2031. Orsaken till förseningen är att möjligheten att genomföra storskaliga infrastrukturprojekt avsevärt försvårats senaste åren. Det framkommer i handlingar som bolagets advokat skickat in till länsstyrelsen i Norrbotten.
"Det rådande omvärldsläget med de kvardröjande effekter från pandemin och det pågående kriget i Ukraina har orsakat stora störningar i de globala leveranskedjorna. Detta har medfört hinder att genomföra de för Hästlidenprojektet nödvändiga upphandlingarna och därmed även hinder att genomföra projektet enligt byggtidplan", skriver bolaget i mejlet till länsstyrelsen i Norrbotten.
Hästliden vind AB anser dessutom att omständigheterna ligger utanför bolagets kontroll.
"Om tillståndet förfaller skulle en årlig produktion av fossilfri el på ca 1 700 GWh utebli. Med hänsyn till det rådande omvärldsläget, som har medfört både påtaglig risk för effektbrist, kraftigt fluktuerande elpriser och som har gjort utbyggnaden av inhemsk energiproduktion ytterst angelägen, skulle produktionsbortfallet innebära en synnerligen olägenhet som skulle drabba inte bara bolaget utan även allmänheten".
Utöver svårigheterna med att genomföra storskaliga infrastrukturprojekt senaste åren har Hästliden vind AB brottats med segdragna tillståndsansökningar för den tredje och sista etappen i Markbygden. Bolaget har i dag tillstånd för att upprätta 200 meter höga vindkraftverk, men man vill bygga högre och effektivare verk. Försvarsmakten, som sa ja till det nuvarande tillståndet, har svängt och säger nu nej till 300 meter höga vindkraftverk. Ärendet bereds av mark- och miljödomstolen men slutligen blir det en fråga för regeringen att besluta om.
– Vi kommer att hålla en huvudförhandling i juni och förhoppningsvis kan vi lämna in yttrandet under sommaren eller tidig höst, sa Emma Granberg, rådman vid Umeå tingsrätt, till Piteå-Tidningen i början av februari.