Vindkraftsbolaget Markbygden Ett äger 179 vindkraftverk i Markbygden utanför Piteå. För ett antal år sedan skrev bolaget, där det statiliga kinesiska energibolaget CGN är majoritetsägare, ett avtal med norska Hydro om att under ett antal år leverera el till ett fast pris. Ett förändrat marknadspris på el i kombination med volatila produktionsvolymer har försatt bolaget i ekonomiska trångmål då man tvingats köpa in stora volymer el till marknadspris, bara för att sedan leverera den till ett lägre pris än man köpt den för.
För att undvika konkurs ansökte bolaget i november förra året om rekonstruktion, vilken i måndags fastställdes av Umeå Tingsrätt. Bolaget undviker konkurs men tvingas som del i uppgörelsen att betala 248 miljoner euro, cirka 2,9 miljarder kronor, i kompensation till Hydro för uteblivna elleveranser samt för att bryta det ingångna leveransavtalet.
– Vi är tillfreds med att parterna kommit fram till en överenskommelse och att man godkänt rekonstruktionsplanen. Vi är också nöjda med att Hydro fått gehör för kravet på kompensation för de volymer som inte levererats samt för uppsägelsen av avtalet mellan Hydro och Markbygden Ett, säger Anders Vindegg, informationschef på Hydro.
Nu ska parken säljas och kompensationen till Hydro kommer att betalas med pengar från försäljningen enligt en överenskommen fördelningsplan mellan bolagen. Anders Vindegg säger att det finns riktlinjer i avtalet mellan parterna för när parken ska säljas men vill inte kommentera frågan närmare.
– Det finns sådana mekanismer i avtalet men det är inte satt något fast datum. Men vi pratar om ett antal år bort.
Han vill heller inte svara på frågan om kompensationen som man blivit utlovad är i den storleksordning man hoppats på eller om man tvingats kompromissa.
– Det har jag ingen kommentar till, men det är klart att det varit långa förhandlingar runt rekonstruktionsplanen för Markbygden Ett.
Markbygden Ett företräds av advokatbyrån Cederquist, som säger att man inte vill kommentera rekonstruktionen eller uppgörelsen med Hydro.
– Vi har inte så mycket att tillägga förutom att rekonstruktionsplanen blev fastställd, vilket givetvis är positivt, säger Per Henriksson på Cederquist.
Är ni nöjda med hur det fallit ut?
– Det kan jag inte kommentera.