Vindkraften ger miljoner i byastöd

500 jobb under byggtiden och 7 miljoner kronor per år i bygdemedel efter driftstarten. Vindkraften förväntas ge stora lokala vinster.

Chef. Conor Mcmanus är "General manager" för vindkraftparken och kommer att representera ägarna i Piteå.

Chef. Conor Mcmanus är "General manager" för vindkraftparken och kommer att representera ägarna i Piteå.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2017-11-22 17:18

Ett stort antal intressenter var på plats i Piteås stadshus när flera representanter från General electric, GE, var på besök för att berätta om sin kommande vindkraftspark med 179 verk i Markbygden.

– Det är den största enskilda landbaserade vindkraftparken i Europa. Den kommer att producera 2 terawattimmar el och öka Sveriges installerade vindkraft med 12,5 procent, säger Justine Ryan, managing director på GE energy financial services.

"Markbygden ett" som projektet kallas är uppdelad i tre vindkraftsparker, Gråberget, Kilberget och Snöberget. 40 vindkraftverk ska monteras nästa år och ytterligare 139 ska resas under 2019.

– Upp till 500 personer kommer att jobba under byggtiden. Dessutom kommer det betyda mycket för alla boendeanläggningar och restauranger, säger Justine Ryan.

Hon lägger stor vikt vid den lokala nyttan som vindkraftparken förväntas ge, inte bara under byggtiden. När elproduktionen kommer igång ska en viss procent av omsättningen avsättas som bygdmedelsbidrag till föreningar i Markbygden.

– Vi bedömer att det rör sig om 700 000 euro per år i bidrag. Under hela projektets livslängd kommer lokalsamhället att få 17 miljoner euro, vilket är mycket, säger Justine Ryan.

Tillsammans har nya projektägarna GE energy financial services och Green investment group satsat tre miljarder svenska kronor och ytterligare fem miljarder finansiering har säkrats. Enligt Justine Ryan har alla aktörer arbetat hårt med det här projektet i drygt 18 månader och det hade inte blivit möjligt utan samarbete och starkt engagemang.

– Det här är också av nationell vikt för Sverige i en tid då det har varit mycket osäkerhet kring investering av vindkraft, säger hon.

Bland utmaningarna nämns turbinleveranserna och väderförhållanden. Det är inte för inte som projektet gått under arbetsnamnet "Nordpolen" under den hemliga diskussionsfasen.

– Vi kommer att behöva hantera svåra väderförhållanden, men vi är glad att vi har valt en lokal entreprenör i form av NCC, säger Justine Ryan.

Näringsminister Mikael Damberg (S) var glad över den nya vindkraftparken.

– Det här är en av de större industriella investeringarna i Sverige. Det är åtta miljarder kronor. Det betyder enormt mycket, inte bara för sysselsättning och investeringsklimatet här uppe, utan också för svensk energipolitik. Det här gör vårt energisystem ännu grönare. Jag är helt övertygad om att den här investeringen kommer dra andra industriella investeringar till Sverige och Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!