Vindkraft på väg

Planeringen är minutiös och säkerheten rigorös när de tunga och breda vindkraftstransporterna rullar mot Markbygden. De som ansvarar för trafiksäkerheten har således en mycket viktig roll.

Kranarna lyfter på en del av vindkraftstornet på en trailer.

Kranarna lyfter på en del av vindkraftstornet på en trailer.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2019-07-01 18:50

Många har säkert mött konvojerna som rullar längs vägar och genom byar som Hortlax, Blåsmark och Svensbyn. Det första de möter är vägtransportledarebilen med blinkande lampor och en förare som faktiskt har polismans befogenheter under transporterna.

– De flesta trafikanter vi möter är trevliga och lyder våra uppmaningar, men visst händer det att vi stöter på motsatsen också. För ett par månader sedan blev min kollega hotad med stryk av en ilsken bilist, berättar Mikael Jonsson, som är en av flera vägtransportledare.

Det är torsdagmorgon den 27 juni när PT möter upp på Haraholmen. Det är en blåsig och kylig morgon, en transport har redan gett sig iväg och Mikael Jonsson och hans kollegor väntar på att hamnpersonalen ska bli klara med morgonens andra transport. Två lastbilar ska lastas med långa torndelar. Det är ett glatt gäng som väntar i snålblåsten. Förutom Mikael Jonsson är det vägtransportledaren Pelle Johnsson, som också är förman, samt Börje Dahlberg och Majbritt Öhlund som kör de två varningsbilarna.

– Det är mycket som spelar in, men i snitt hinner vi med 2,25 transporter per team och dag. Ibland måste vi köra på kvällarna också för att hålla leveranstakten. Vi är tre team, så det är tolv förare igång.

Varenda lastbil och trailer har för varje transport en egen dispens för att få köra på vägnätet. Ansökan skickas in till Trafikverket som skickar sitt yttrande till Piteå kommun som beslutar. Det holländska företaget Bolk har transportansvaret och för säkerheten har företaget Trafikservice lejt in vägtransportledareteamen.

– Som idag när transporterna är väldigt långa så har vi två styrbilar med i konvojen. Styrbilen ligger bakom lastbilen och kan hjälpa till med fjärrstyrning vid behov.

Något försenad är konvojen redo. Två vägtransportbilar, två varningsbilar, två styrbilar och så de två 100 ton tunga lastbilsekipagen. Mikael Jonsson kör en bit före och säkrar korsningar och andra utsatta vägavsnitt.

– Alla inblandade har kontakt via kommunikationsradio. Jag varnar mötande trafik, informerar konvojen och stoppar vid behov trafiken. Möten i kurvor med tunga fordon är näst intill omöjligt.

Säkerheten är rigorös och restriktionerna många. Över exempelvis flertalet broar så måste de tunga transporterna köra mitt på vägbanan. När konvojen kör över Pitsundsbron och sedan ska svänga norrut på E4 har Pelle Johnsson kört förbi och stoppat norrgående trafik på E4.

– Samspelet måste funka och målet är att störa så lite som möjligt, men samtidigt aldrig tumma på säkerhet eller regelverk, säger Mikael Jonsson.

Att en del transporter, som den här, svänger av mot Hortlax beror på att utrymmet under bron över E4 och under Bergviksbron inte räcker till. På de smala vägarna från korsningen och genom byarna så måste Mikael Jonsson hela tiden stoppa mötande bilar så att de väjer undan. Alla är följsamma och positiva, det är många tummen upp, men så händer det. En äldre herre som stirrar rakt fram hörsammar inte.

– Den du, säger Mikael Jonsson och ropar till kollegan Pelle Johnsson som resolut sätter stopp för mannens framfart.

Sedan rullar det på och via Svensbyn och sista biten längs väg 373 är rena transportsträckan, men Mikael Jonsson är hela tiden alert.

– Jag trivs verkligen med jobbet. Det händer saker hela tiden, ingen transport är den andra lik, säger han och meddelar hela tiden övriga i teamet vad han ser och vilka han möter. En timme och en kvart senare är vi framme på GE:s byggplats vid Fagerheden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om