Den 15 oktober och 15 januari är startdatum för en kort och intensiv ökning i statistiken. Nästan 70 procent av alla viltolyckor sker under den mörka delen på hösten samt perioden när djuren byter vinterbetesmarker.
– Djuren har uppenbarligen startat sin vintervandring. Det har varit jättemånga olyckor under tre veckor och det ökar förmodligen till mitten av februari, säger Lars Lundman, faunaansvarig vid polisen i Norrbotten.
Han uppmanar bilister att sänka farten och spana efter spår i plogkarmen.
– Det finns inget annat sätt att skydda sig. Hux flux står de bara där, säger Lars Lundman.
"Absurda fördomar"
Det kraftiga snöfallet riskerar att öka viltolyckorna ytterligare och Lars Lundman ser framförallt en fara med fler renpåkörningar.
– Det har inte varit extremt hittills men nu kommer snödjupet och då är vi alla oroliga. Renägarna gör allt i sin makt för att få bort dem från vägarna, inte som en del tror att de kör ut dem på vägarna. Det är så absurda fördomar.
Viltstängel behövs
Viltolyckorna berör alla våra stora däggdjur men Lars Lundman reflekterar över ökningen av rådjur.
– Det ser man både på olyckorna och stammarna i skogen. Det har varit milda vintrar så fler har klarat sig.
Regionala viltolycksrådet i Norrbotten har sammanställt flera högrisksträckor, bland annat E4:an mellan Öjebyn och Bonäset. Motorvägen saknar viltstängsel och PT har skrivit om kraven på åtgärder efter flera allvarliga olyckor.
– Det blir värre och värre olyckor och Trafikverket har nu för ambition att göra något åt det. Det skulle ha gjorts för längesedan.
Även om dödsolyckorna har minskat drastiskt i takt med att bilarna blivit säkrare så inträffar varje år cirka tio viltolyckor med dödlig utgång.
– Sedan finns ett mörkertal som vi inte kan spekulera om, det är väjningsolyckor, säger Lars Lundman.