Höstmörkret börjar falla och i takt med det ökar antalet viltolyckor. Nationella viltolycksrådet sammanställer löpande statistik över viltolyckor och konstaterar att hösten och vintern är den tid då flest olyckor inträffar.
Rådet visar på ökande antal olyckor sett över tid och att 2020 inte ser ut att vara året då trenden bryts. "Trafikanterna behöver känna till och ta hänsyn till att vilda djur rör sig på och utefter våra vägar. Körsättet behöver anpassas för att minska risken för situationer som kan leda till en viltolycka. Som trafikant kan man planera sin resa i förväg och ta reda på var viltolyckor brukar ske", skriver man i ett pressmeddelande.
Av statistiken framgår att det i Norrbotten inträffade 908 viltolyckor under förra året och att det hittills i år inträffat 410 olyckor med företrädesvis älg och rådjur. Någon enstaka olycka har också inträffat med viltslagen björn, varg, järv, lodjur, utter och örn, djurslag som sätts ihop i ett diagram. Renpåkörningar finns inte med i statistiken eftersom renen räknas som ett tamdjur.
De senaste två åren har 276 viltolyckor inträffat i Piteå kommun, 32 av dem på E4. Tolv av olyckorna på E4 inträffade mellan Kopparnäs och Harrbäcken.
Inte sällan kallas eftersöksjägare ut efter en viltolycka för att spåra ett djur som kan ha skadats vid en kollision med en bil. Under eftersöket befinner sig jägaren både på vägen och omkring olycksplatsen. Eftersöksjägaren markerar platsen med ett varningstält med texten ”Viltolycka”. För fordonsförare är det en viktig signal att sänka hastigheten och passera platsen försiktigt.
– Eftersöksjägarna är personer som arbetar för att minska viltets lidande och förarnas hänsyn gör deras arbete på väg säkrare, säger Jonas Hysing, ordförande i Nationella viltolycksrådets vid Polismyndigheten.
Han vill slå ett slag för samarbete i trafiken där Nationella viltolycksrådet är ett samarbetsorgan mellan 16 myndigheter och organisationer. Polismyndigheten ansvarar för att organisera och samordna eftersöksverksamheten och Trafikverket har huvudansvar för det förebyggande arbetet.
– Vi behöver tillsammans arbeta med att minska antalet viltolyckor. Förarens kunskap och uppmärksamhet har stor betydelse för att minska risken att en olycka sker, säger Jonas Hysing.