Fastigheten vid Sandängesstrandens naturreservat, Gläntan, byggdes på 1960-talet för att patienterna på Furunäsets sjukhus och Öjebyns sjukhem skulle få möjlighet till bad och rekration.
Under 1990-talet såldes huset till Piteå kommun och när det inte gick att hitta en hyresgäst kallställdes byggnaden för tio år sedan.
– Jag hade aldrig tänkt att ge mig in i krogbranschen igen, men när jag fick höra att Piteå kommun skulle riva byggnaden blev det så att jag och Sören Berg klev in. Det handlade om att rädda byggnaden, säger Ronny Johansson.
De två delägarna bestämde sig för att arrendera och startade upp Gläntan Strand AB samtidigt som coronapandemin slog till med full kraft. I stället för att servera gäster har Ronny Johansson fokuserat på att renovera fastigheten under flera års tid.
– Det har gått så mycket tid till att bygga, men det är nästan klart. Nu kan jag börja fokusera mer på driften.
I år har restaurangen öppet på dagtid och det finns även en glasskiosk som är bemannad.
– Gläntan är Piteåbornas eget ställe och det har börjat komma mer och mer folk. Turistbyrån tycker att jag borde göra reklam så att fler hittar hit, men jag vågar inte göra det när jag fortfarande bygger dygnet runt. Tänk om det helt plötsligt kommer hit 500 personer. Då står du med skägget i brevlådan.
Förra året tog Ronny Johansson och Sören Berg in en tredje delägare, Robert Westerlund.
– Det är otroligt skönt att ha någon att bolla idéer med och dela på sysslor. Jag drev Karls källa under många år men det här går inte att jämföra med en verksamhet som bara rullar på, säger Ronny Johansson.
Robert Westerlund är ny i krogbranschen, men lär sig snabbt.
– Det är bara hoppa in och köra hårt. Det är inte svårare än så. Man har ju grillat några hamburgare under åren, säger han.
En familj från Strängnäs som husvagnscampar på Pite havsbad är onsdagens första gäster. Anders Lindströn och Caroline Hammarstedt med barnen Elliot och Sam besöker Gläntan för första gången.
– Vi hörde att det var lokalbefolkningens strand. Det ser väldigt fint ut, nästan som en norrländsk öken i skogen. Efter att vi har käkat ska vi testa på att bada, säger Caroline Hammarstedt.
Är det viktigt att det finns ett matställe på stranden?
– Ja, speciellt om man ska vara en stund. Det är skönt att slippa kånka på kylväskor. Sen behöver det inte vara någon avancerad mat, säger Anders Lindström.
I dagsläget serveras en enklare pubmeny. Tanken är att utöka med fler rätter på sikt.
– Vi hade rökt fisk tidigare, men det hinner vi inte med nu. Men tanken är att börja med det igen, säger Ronny Johansson.
Utöver dagsbesökare arrangerar Gläntan Strand både bröllop och företagsevent. Planen är att ha evenemang på helger och de har bland annat pratat med bussbolag om att köra gäster fram och tillbaka från stan.
– Tanken är inte att det här ska generera några pengar. Vi vill finnas tillgängliga för de på stranden och hålla olika evenemang, säger Ronny Johansson.
En annan vision är att arrangera musikquiz en dag i veckan.
– Vi har en som vill rodda ihop det åt oss. Det är väl en sak som vi skulle kunna köra igång som inte behöver kosta så mycket kraft.