Villapriserna ner i Piteå – största raset på tolv år

Villapriserna i Piteå sjönk med tolv procent sista kvartalet i fjol. Det är den svagaste prisutvecklingen sedan 2012.
– Jag är lite förvånad över statistiken, jag tycker att känslan är god, säger mäklaren Lars Åström på Svensk fastighetsförmedling Piteå.

Bostadspriserna i Piteå har rasat sista kvartalet. Villapriserna sjönk med tolv procent. Mäklaren Lars Åström är förvånad över siffrorna och har vissa förklaringar. När det gäller bostadsrätter såldes totalt tolv stycken under perioden till ett snittpris på en miljon kronor. (Arkivbild)

Bostadspriserna i Piteå har rasat sista kvartalet. Villapriserna sjönk med tolv procent. Mäklaren Lars Åström är förvånad över siffrorna och har vissa förklaringar. När det gäller bostadsrätter såldes totalt tolv stycken under perioden till ett snittpris på en miljon kronor. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2025-01-14 17:04

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att villapriserna sjunker med fyra procent i Norrbotten och tre procent i riket. I Piteå rasade priserna med tolv procent.

– Känslan motsvarar inte riktigt statistiken. Sett över tre månader ser jag 12,4 procent minus och sett över tolv månader 6,8 procent minus, men generellt känns det som att det är en positiv trend. Vi ser också positiva budgivningar på flera ställen. 2023 var det många negativa budgivningar, alltså att man fick ganska mycket mindre än utgångspriset, säger Lars Åström, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk fastighetsförmedling i Piteå.

Enligt nyhetsbyrån Newsworthy såldes 77 villor i Piteå under oktober–december och snittpriset landade på 2,1 miljoner kronor. I fjol gjordes 60 affärer under samma period. Enligt Lars Åström har man sålt fler hus 2024 jämfört med 2023, men färre dyra hus.

– Sånt påverkar statistiken. Sedan beror det en del på vad som säljs. Säljs det mycket på Djupviken till exempel så kommer priset per kvadratmeter att bli högre än ett år när det säljs mycket i utkanten av Lillpite exempelvis. Känslan blir därför att statistiken inte är representativ, känslan är inte att den har slagit så där.

Räntorna spelar också alltid roll.

– Flera räntesänkningar påverkar marknaden positivt när det gäller försäljningar. En ränteökning påverkar direkt, då drar man i handbromsen. Men en räntesänkning tar lite längre tid att få genomslag. Man är lite mer försiktig, säger Lars Åström.

Även om mäklarna upplever att affärerna går snabbare nu så tar de fortsatt tid och medvetenheten hos köparna har vuxit och stannat kvar.

– Man är lite mer restriktiva och detaljfokuserade. Lite mer medvetna om kostnader, vilket egentligen är ganska sunt. Tidigare var folk inte lika brydda om en åtgärd som kanske behövdes göras inom tio år och bakade inte in den i prisköpet på samma sätt som man gör nu. Nu ser man en helhet. Det kan ha påverkat priserna, säger Lars Åström.                                                                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!