Stigande räntor och höga elpriser har påverkat fastighetsmarknaden negativt. Det senaste året har medelpriset för en villa i Piteå minskat med 11,5 procent till 2 055 000 kronor. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik.
– Det är generellt ett avvaktande läge i och med att både räntepriser, elpriser och allting annat har stigit. Men det vi kan se är att det håller på att stabilisera sig trots siffrorna, säger Linn Nyman, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Piteå.
Statistiken visar att Nyman har rätt i sin analys. De senaste tre månaderna landar medelprisminskningen på 7,1 procent och 40 villor har sålts under den perioden. Medelpriset för en villa i Piteå har sjunkit något, till 1 917 000 kronor, jämfört med det senaste året.
– Trots att det inte blir lika mycket budgivningar ligger medelpriserna på en bra nivå. Generellt sett är månaderna december, januari och februari lugnare månader. Vi hoppas och tror att folk börjar vänja sig vid det här. Vi går mot ljusare tider och elpriserna börjar falla så det är ju positivt, säger Linn Nyman.
Färre budgivningar och mer tveksamma och eftertänksamma spekulanter är ett faktum. Men intresset för hus som kommer ut på marknaden i Piteå är stort.
– Är det en villa i ett bra område står den sig bra fortfarande och vi har många spekulanter på visningarna. Även om det är mindre budgivningar nu blir det trots allt ofta bra slutpriser, säger Nyman.
Det är inte bara Norrbotten som har en prisminskning på villor, även storstäderna har sviktande priser på hus. Men även där börjar fastighetsmarknaden återhämta sig.
– Under februari ökade priserna på villor med +1 procent i Storgöteborg och Stormalmö, medan de var oförändrade i Storstockholm. På årsbasis har priserna minskat mellan -14 procent och -16 procent för storstadsområdena, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.
Enligt experter är stigande räntekostnader inte alltid avgörande för människor i husköpartankar.
– Någon större effekt av Riksbankens senaste höjning går inte att se. Köpare i dagens marknad begränsas av stigande räntor, men gynnas samtidigt av ett stort utbud och lägre priser, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.