En procent av alla anmälda brott utgörs av inbrott i bostad, vilket innebär att det är ett relativt ovanligt brott. Under den senaste tioårsperioden har statistiken kring antalet villainbrott svängt upp och ner, och i år har antalet inbrott under årets första period nästan halverats i Norrbotten i jämförelse med föregående år.
- Det beror nog på att vi hade en anstormning under samma tid ifjol, jag vet att det var ganska många inbrott under den perioden, säger Lennart Hallberg.
Svårt mäta effekt
Ifall man bor i en villa är det störst risk för inbrott i ett välbärgat område i en tätort, det är nämligen få inbrott som begås i glesbygd enligt Brottsförebyggande rådet. Hittills i år har fyra villainbrott genomförts i Piteå och polisen försöker hålla koll för att förebygga inbrott.
- Det är svårt, men i flera fall grep vi personer från en utländsk liga så vi håller koll på dem och antagligen vet de att de är under lupp, säger Lennart Hallberg.
Det är inte enkelt att mäta effekten av polisens extra tillsyn men enkla åtgärder kan förhöja brottslingarnas medvetenhet om att de är under uppsikt.
- Om de vet att vi har fotograferat deras bil, tagit registreringsnummer eller kollat identitetshandlingar så är det klart att de blir försiktigare, säger han.
Antalet villainbrott har ökat ifall man ser till hela landet och Lennart Hallberg tror inte att det finns något specifikt svar på varför Norrbottens siffror är låga i år jämfört med andra län.
- Vår ambition är att ha så få brott som möjligt inom alla områden. Jag tror inte vi gör så mycket annorlunda, ibland måste man ha lite tur också, säger han.
En hjälp för polisen är tipsen från allmänheten som på senare år ökat i omfång med hjälp av media och information.
- Vi får in en hel del tips från personer som sett mystiska bilar som stannar utanför hus eller kör flera vändor.
Finns det tips på hur man kan undvika inbrott?
- Larm är såklart avskräckande, grannsamverkan och att låta huset se ut som att det är folk hemma är andra sätt, säger Lennart Hallberg.