Lågkonjunktur, höjda räntor och hög inflation slår hårt mot den konjunkturskänsliga byggbranschen och många bolag varslar nu om uppsägningar. Husbyggaren Villa Varm i Pålmark gör tvärtom. Med en fullbelagd orderbok för 2023 rekryterar man nu ny personal för att hålla nere leveranstider och långsiktigt säkra produktionen.
– Vi har hela nästa års produktion inplanerad, vilket såklart känns jättebra. Vi är lite rädda för långa leveranstider, vilket gör att vi nu rekryterar en till snickare till fabriken. Har kunden köpt en tomt och vill bygga men får vänta i flera år på ett hus, då riskerar vi ju att tappa kunden. Där vill vi inte hamna. Det gäller att vara långsiktig och samtidigt behålla bra kompetens, säger Villa Varms vd Håkan Björkman.
Det faktum att Villa Varm är ett mindre företag skapar enligt Håkan Björkman fördelar i kärva tider. Detta då man har större flexibilitet och lägre kostnader än de stora byggjättarna.
– Vi är en relativt liten hustillverkare och har möjlighet att navigera på ett annat sätt när marknaden är kärv. De stora aktörerna kan skörda när det är god marknad men får det jättetufft när det viker. Det pratas mycket om branschen just nu och det är många negativa nyheter. För vår del känns det däremot bra efter omständigheterna, säger Håkan Björkman.
De höga elpriserna har skapat ett helt nytt fokus på energieffektivisering och smart elkonsumtion, något Håkan Björkman säger fått svallvågor även vad marknaden för nybyggda hus.
– Energipriserna gör att folk fått upp ögonen för att bygga med fokus på energisnåla hus, i synnerhet i södra Sverige. Där märker vi att många pratar om det här, säger han.
Villa Varm är ett relativt litet bolag med sex anställda på fabriken i Pålmark. Företaget levererar hus till hela Sverige med en beläggning som traditionellt sett varit störst i Mellansverige. Bolagets kunder är relativt köpstarka, vilket skapar stabilitet i svårare tider.
– Vår kundkategori och målgrupp har ofta tidigare erfarenhet av att bygga och bo i hus och de vill ha saker på sitt sätt. Det kan vara att man äger en tomt sedan tidigare som man länge planerat att bygga på eller liknande. Den målgruppen är inte lika känslig för skiftningar i marknad och ränta, säger han.
Håkan Björkman har arbetat som husbyggare sedan i över 30 år och upplevde tidigt i sin karriär hur finans- och fastighetskrisen på 90-talet fick byggbranschen att totalkrascha. Han vill inte spekulera för mycket kring hur byggbranschen och bostadsmarknaden kommer att utvecklas denna gång då osäkerheten är stor. Han tror däremot inte på en total tvärnit i stil med 1990.
– Jag har jobbat med det här sedan i början av 90-talet, där hela byggbranschen i princip helt stannade och försvann. Jag ser inte ett sådant scenario framför mig nu. Jag tror att vi har en stabil grund. Det kommer att bli en konjunkturvariation, men det kommer inte att
bli stendött. Det finns en efterfrågan på alla former av hus.
Trots osäkerheten på marknaden är han i det stora hela positiv inför utsikterna på svensk bostadsmarknad.
– Jag är positiv, även om det är svårt att säga hur 2024 kommer att se ut. Det finns en viss eftersläpning i byggbranschen. Jag kan däremot tänka mig att återhämtningen kommer att gå snabbt när det vänder, säger han.