– Det kan bli minusresultat 2021-2022, men vi är inte villiga att montera ner välfärden. Vi anser också att staten ska ta sitt ansvar, men om inte pengarna räcker så kan vi lägga fram ett behov att höja skatten, säger kommunalrådet Anders Lundkvist (S).
I år har majoritetspartierna (S, V och MP) lagt fram ett budgetförslag samtidigt som Allianspartierna (M, L, KD och C) och Sjukvårdspartiet lagt ett annat med bifall från Skol- och landsbygdspartiet. Oklart om SD har något eget förslag när budgeten ska debatteras i kommunfullmäktige.
– I kommunstyrelsen blev det vårt budgetförslag som vann, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S), som gärna vill lyfta fram skillnaden mellan förslagen.
– Vi är värderingsstyrd där kvalitet går hand i hand med ekonomin. Vi har inte lagt ut något sparbeting på nämnderna, men kräver effektiviseringar. Allianspartierna vill strama åt ekonomin och har lagt stora besparingar på nämnderna för att på sikt kunna sänka skatten.
Det handlar bland annat om att lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad och sälja ut fastigheter.
– Vi tror inte på den vägen. Det blir inte billigare att hyra fastigheter. Sammanlagt vill alliansen spara 217 miljoner på nämnderna, bland annat 23 miljoner på barn- och utbildning. Konsekvensen skulle bli uppsägningar av skolpersonal. Det vill inte vi, säger Anders Lundkvist.
– Det är bra att skillnaderna mellan oss blir så tydliga. Vi pratar verksamhet och behov, alliansen om siffror, säger Brith Fäldt (V).
Majoritetspartierna har en investeringsbudget på 163,6 miljoner. Nämnas kan 50 miljoner till Bun, som till stor del (45 miljoner) ska användas till skolstrukturplanen, 30 miljoner till Christinaprojektet, åtta miljoner för inomhusmiljön på äldreboenden och ett nytt tak på Strömbackaskolan (i nuläget oklar kostnad).
– Det är stramt över hela linjen. Nämnderna ska klara verksamheten inom given driftsram utan tillkommande äskanden, men vi lägger 4,7 miljoner extra, bland annat till dansutbildning i egen regi på högstadiet, säger Helena Stenberg.
Allmänt har majoritetspartierna pekat ut fyra strategiska områden. Barn och unga, utbildning, arbete och näringsliv, demokrati och öppenhet och livsmiljö. Och visionen om 46 000 medborgare i Piteå 2030 ligger fast.
– Det händer så mycket positivt i kommunen och vårt närområde. Vi tror på det vi gör, säger Anders Lundkvist.