Vill se fortsättning på sprutprojekt

I ett år har lågtröskelmottagningen vid Piteå Sjukhus varit öppen och har nu 21 inskrivna intravenösa missbrukare. Vid årsskiftet löper projekttiden ut. Vad som händer efter det är oklart.

Sedan ett år tillbaka finns vid Piteå sjukhus en lågtröskelmottagning för intravenösa missbrukare.

Sedan ett år tillbaka finns vid Piteå sjukhus en lågtröskelmottagning för intravenösa missbrukare.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2019-05-27 17:23

Under våren 2018 öppnade en lågtröskelmottagning vid Piteå sjukhus. Den startade som ett projekt och att det blev just i Piteå berodde mycket på att personal här var engagerad i frågan och visade intresse. Piteå har också förhållandevis många sprutmissbrukare, mellan 50 och 75 av länets cirka 300.

Det gick en tid och projektledaren Cia Larsson berättade att man innan sommaren hade fem inskrivna. Vid en koll i november var de 14 personer som regelbundet kom för att byta ut sina smutsiga sprutor mot rena. I dag har mottagningen 21 inskrivna.

Syftet med mottagningen är att minska spridningen av hepatit C, som majoriteten av intravenösa missbrukare har. Man försöker också slussa missbrukarna vidare till vård och slutmålet är att de inskrivna ska få ett liv utan droger.

Mottagningen har haft öppet två dagar i veckan, men har nyligen dragit ner till öppet bara på måndagar. Anledningen är att man öppnat en liknande mottagning vid Sunderby sjukhus som har öppet torsdagar. Tanken var först att hitta en lokal i centrala Luleå, men det visade sig vara svårt att genomföra och nu har man öppnat intill infektionsmottagningen i Sunderbyn. En mottagning som Cia Larsson tror kan bli bra.

– Det finns en särskild dörr där som besökarna kan använda. Det är känsligt att ha intravenösa missbrukare i ett allmänt väntrum men med en egen ingång intill infektion fungerar det bra. Detsamma är det här i Piteå. Nackdelen med att ha det avskilt är att det kan vara problem att hitta dit för vissa, säger hon.

Hon skulle gärna se att lågtröskelmottagningen integrerades i den vanliga vården till exempel på en hälsocentral. Det finns också andra lösningar.

– Man kan ha en ambulerande mottagning i en buss, som åker runt i länet. Det finns problem överallt, i Älvsbyn och Gällivare till exempel.

Vad som händer med mottagningen i Piteå när projekttiden löper ut vid årsskiftet är oklart. Cia Larsson har inte fått några direktiv men är angelägen om en fortsättning.

– Mottagningen är för många som kommer hit det enda stället där de kan lätta sitt hjärta. Många vill komma med i Labo-programmet, men det är inte helt lätt. Det vore underligt om Region Norrbotten stängde här när snudd på alla andra regioner öppnar, säger hon.

Fakta Labo

Läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LABO) sker med Suboxone eller Metadon under uppsikt av ett specialiserat psykiatriskt team med läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut.

Alla personer som haft en beroendeproblematik med opioider längre än ett år, som har fyllt 20 år och saknar missbruks/beroendeproblem med andra preparat kan ansöka om denna behandlingsform.

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!