– Det handlar om 2 000 kvadratmeter ungefär. Vi har ingen som väntar på att kliva in den dag universitetet lämnar de utpekade ytorna, men vi har många dialoger, säger Linda Rosén, vd för Piteå näringsfastigheter.
Kan ni komma till snabbt avslut?
– Med utbildning är det alltid viss ledtid. Man ska hinna kommunicera ut vad som finns och folk ska hinna söka. Det är en struktur jag inte är expert på. Ett drömscenario vore att få in någonting till hösten, men en rimligare tanke är den här tiden nästa år.
Förhoppningen om en samlingsplats för utbildning delas av Greta Wimander, campusstrateg, Piteå science park, som arbetar för att öka studieplatser och forskning. Hon vill dock inte avslöja någonting av de samtal som förs.
– Å ena sidan är det, och som många känner, tråkigt med musikhögskolans utveckling. Samtidigt, när man pratar med olika aktörer, finns jättemycket spännande att göra. Det finns potential. Vi vill ha mer utbildning i och med allt som händer i norra Sverige.
Hon vill se bredd för regionens utveckling, men även spets som driver branschutveckling.
– Jag tänker att musikhögskolan gett oss den här kreativa näringen. Vill vi att folk ska vilja leva och verka här är kreativa näringar hjärtat.
Hon ser med stolthet på att Piteå har norra Sveriges musikhögskola.
– Musikhögskolan måste få landa i sin utveckling. Tyvärr behövde man säga upp lokaler, men i det samtal vi har kommer vi nog att landa i någonting bra och för fler branscher.