Vill ha fler kvinnor

Så väl regeringen som branschen vill ha fler kvinnor i bygg- och anläggningsbranschen. Lindbäcks bygg pekas ut som förebild i det arbetet.

Kvinnor. Så väl regeringen som branschen vill ha fler kvinnor i bygg- och anläggningsbranschen. Lindbäcks bygg pekas ut som förebild i det arbetet. På bilden Stefan Lindbäck, vd, och bostadsminister Peter Eriksson i samband med invigningen av husfabriken på Haraholmen. (Arkivbild)

Kvinnor. Så väl regeringen som branschen vill ha fler kvinnor i bygg- och anläggningsbranschen. Lindbäcks bygg pekas ut som förebild i det arbetet. På bilden Stefan Lindbäck, vd, och bostadsminister Peter Eriksson i samband med invigningen av husfabriken på Haraholmen. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2018-03-11 11:03

Regeringen presenterade i torsdags målet att senast 2030 ska 25 procent av de som anställs vara kvinnor. En målsättning som välkomnas av fackförbundet Byggnads. Förhoppningen är att regeringens ställningstagande ska bidra till att alla kvinnor som är intresserade av att bli byggare får möjlighet att utbilda sig, få praktikplatser och jobb i sunda arbetsmiljöer.

Byggnads har själv satt upp delmålet att andelen medlemmar som är kvinnor ska öka till 5 procent 2022.

Tillsammans med Byggcheferna driver Byggnads kampanj "Stoppa machokulturen". I alla regioner finns jämställdhetsansvariga och det jobbas aktivt med byggutbildningarnas elever och lärare.

Samtidigt pågår det fyraåriga projektet "En byggbransch för alla" med stöd från Europeiska socialfonden. Projektet har som mål att öka yrkeskunskapen hos redan yrkesverksamma, öka kunskaper om digitaliseringens möjligheter och bidra till byggarbetsplatser som är inkluderande och fria från diskriminering.

I byggbranschen är 99 procent av hantverkarna män. På ledande positioner är endast en av tio kvinnor. Bland Sveriges 30 största byggbolag har andelen kvinnor ökat enligt en studie, men Sveriges Byggindustrier tycker att förändringen går för långsamt.

Nu uppmuntrar Byggcheferna alla företag inom samhällsbyggnadssektorn att sätta 50/50 i könsfördelning som mål.

– Egentligen borde det vara självklart. Det behöver inte vara ett självändamål att vara exakt lika många kvinnor som män, men med en konkret målsättning kan utvecklingen gå snabbare, säger Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel.

Forskning visar att alla enkönade branscher lider av utestängande kulturer. Snäva perspektiv, exkluderande jargong och fördomar får betydande kompetens att stötas bort.

– Det här är ett problem som måste lösas snabbt. Hela samhällsbyggnadssektorn måste locka fler medarbetare som inte tillhör normen, säger Kajsa Hessel.

I en artikel på byggcheferna.se uppmärksammas företaget Lindbäcks Bygg i Piteå, som för tre år sedan satte detta mål. För bolagets del har det gett direkt effekt.

– Jag märker att vi har lätt att rekrytera. Vi kan anställa all personal vi behöver vid varje behov. De senaste två åren har vi gått från 250 till 500 medarbetare. Vi skulle inte kunna fixa den tillväxten om vi inte hade ett värdegrundsarbete som är genuint, säger Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks bygg.

Företaget har hunnit en god bit på väg, men det är långt till målet 50/50.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!