Vill få liv i Rådhustorget

För första gången anordnas Kulturtorget på Rådhustorget under Piteå Summer Games-veckan. Livemusik, fiskedamm och skrockvandringar är några av de aktiviteter som erbjuds under fredag och lördag.

Maria och Johan Nystedt utgör bandet SpringThawTM. De beskriver sin musik som mörk synthpop och gillar att spela på underliga ställen. Rådhustorget är enligt dem ett bra exempel på ett sådant ställe.

Maria och Johan Nystedt utgör bandet SpringThawTM. De beskriver sin musik som mörk synthpop och gillar att spela på underliga ställen. Rådhustorget är enligt dem ett bra exempel på ett sådant ställe.

Foto: Rebecka W von Schantz

PITEÅ2014-06-29 19:39

PiteUnika ombads av en av Piteå Summer Games arrangörer att bidra med något inne i centrum för de många flanörer som besöker staden under helgen. Resultatet blev ett gäng aktiviteter på Rådhustorget med konstnärliga, folkloristiska och hantverksmässiga inslag. Ett antal stånd från medlemsföretag inom den ekonomiska föreningen står uppställda där besökare kan ta del av allt från knopteknik och keramik till lokala specialiteter och konstverk.

– Vi har velat utforma det här så brett som möjligt. Idealet är att det är som en öppen scen med ledorden "gör det du gör och var den du är", och att det här blir en tradition. Att skapa ett kulturrum mitt i staden och att få mer liv i torget, berättar Elin Johansson, arrangör och ordförande för PiteUnika.

Fantastisk kulturmiljö

Att just Rådhustorget blev utgångspunkten för evenemanget beror på torget lätt glöms bort till följd av trafik och parkeringsplatsen och att Piteå Museum, Krokodil och Rabarber ligger i närheten.

– Det är en fantastisk kulturmiljö här och det är roligt att kunna ta ett större grepp så här under två dagar, förklarar Elin Johansson.

Prova på-kurser

Den hantverksintresserade kan även ta del av provapå-kurser i knopteknik och i luffarslöjd. Bägge hantverkstekniker tillhör den äldre skolan och är sådana som medlemmar i föreningen utövar.

– Vi har genom de här dagarna försökt hitta sätt för folk att visa upp sig och att vidga ytorna där folk kommer i kontakt med hantverket, berättar Elin Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om