Boken heller "Trillingarna på Sandeslätten och resan till Norrland".
Eller "Trillingarna ötta Sandschetta å reisa dell Norrland".
Den handlar om syskonen Gulli, Nanna och Vinda som tar tåget mot mormor och morfar och vintern i norr. Där åker barnen spark och skidor, leker med hunden Spring och klättrar upp i ett älgtorn.
Varje stycke i boken, som är skriven på rim, står två gånger. Först på rikssvenska och sedan på pitemål.
– Bondskan är ju ett genuint kulturarv som borde bevaras för framtiden. Jag hoppas att min bok kan vara till hjälp för barn i Piteå som inte har lärt sig bondska på ett naturligt sätt. Hur som helst har det varit roligt att leka fram ord på svenska och bondska och hitta rim och melodier som passar någorlunda på båda ”språken”, säger författaren Åsa Rhea Eriksson.
Som inspiration till händelserna i boken står minnen från både hennes egen barndom, samt från hennes fyra egna barns uppväxt.
Hunden Spring var till exempel hennes mormor och morfars hund.
– Jag ville också göra en berättelse med rörelse och aktiviteter utan belöningar i form av godis eller fika. Jag ville att barnen i boken skulle få ha roligt utan vare sig konflikter eller svårigheter, säger Åsa Rhea Eriksson som jobbat i skolans värld med både barn med autism och på senare tid på SFI, Svenska för invandrare.
Att få till bondskan har varit ett tidskrävande och roligt arbete.
– Trots att jag bott i Göteborg så länge finns bondskan i mig. Jag har underhållit dialekten genom mina kontakter med släkten. De flesta bor kvar i Piteå och jag har varit hemma flera veckor på somrarna och pratar också med släktingar i telefon så jag har lyckats behålla mitt "modersmål".
För att finslipa delarna på bondska har hon haft hjälp av Daniel Engberg, som också brinner för pitemålet och har skrivit barnböcker för att dialekten ska föras vidare till nästa generation.
Han har fått ett särskilt tack i boken, som Åsa Rhea Eriksson själv gett ut.
Hon har också illustrerat boken på egen hand.
– Bilderna är autentiska ur mitt liv, säger hon och avslöjar att det kan komma att bli fler äventyr för trillingarna i bokform.
Naturligtvis kommer nya aktiviteter för Gulli, Nanna och Vinda också att beskrivas på pitemål.
– Bondskan håller på att dö ut, det är jätteviktigt att den finns kvar och jag hoppas barn tycker det är kul att lära sig lite bondska.