Viktigt skilja på vanlig glömska och demens

"Börjar du bli glömsk?" Det var temat på en föreläsning om demenssjukdom som lockade drygt 100 personer till Kyrkcenter på onsdagseftermiddagen.

Demens. Drygt 100 personer, framför allt äldre, hade samlats på Kyrkcenter i Piteå för att lyssna på distriktsläkaren Stellan Båtsman.

Demens. Drygt 100 personer, framför allt äldre, hade samlats på Kyrkcenter i Piteå för att lyssna på distriktsläkaren Stellan Båtsman.

Foto: Matilda Hylander

PITEÅ2017-03-15 18:35

Det var service- och omsorgsföretaget Boende Livet Ut som bjöd in till föreläsningen som riktade sig till både äldre och deras anhöriga.

Föreläste om sina erfarenheter gjorde Stellan Båtsman, distriktsläkare vid Kalix hälsocentral sedan 30 år tillbaka och med lång erfarenhet av demenssjukdom.

Han berättar att det var på 1990-talet då han blev uppmanad av sin chef att åka ut till PRO i Sangis för att prata om demens.

– När jag ska att "Men jag kan ingenting om demens", så sa chefen att: "Skit i det, det kan inte PRO heller" (skratt)

Inför föredraget fick han dock läsa på och sedan var ett intresse väckt, sedan dess har han jobbat med att ställa diagnoser tidigt i sina patienters sjukdomsförlopp.

Demens är inte en sjukdom, utan flera olika. Den vanligaste är Alzheimers sjukdom och risken att drabbas ökar efter 65 års ålder:

– Man ska ha en minnesstörning, det ingår i diagnosen och är också något man ska ha haft i sex månader, säger Stellan Båtsman som menar att andra vanliga tecken är att man glömmer bort tidigare självklara aktiviteter och praktiska sysslor samt får språkliga svårigheter.

Han menar att det är viktigt att kunna skilja på "vanlig åldersglömska" och "demens".

Att man exempelvis glömmer namn kan tillhöra den vanliga åldersglömskan och minnesförlust kan också bero på stress. Samtidigt har de olika demenssjukdomarna också olika symptom.

En enkel metod för att ställa demensdiagnos är dock att använda sig av ett "klocktest" – det vill säga kontrollera om personen kan rita in siffrorna på en urtavla samt ställa visarna på en viss tid. Något som är svårt redan i början av sjukdomsförloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om