– Ett stort problem är fortfarande att människor inte känner igen symtomen och inte förstår att de ska ringa 112, säger Bo Norrving, professor i neurologi och ansvarig för det svenska kvalitetsregistret Riks-Stroke, i ett pressmeddelande.
På onsdag infaller världsstrokedagen då sjukdomen uppmärksammas över hela världen. I Sverige inleds Nationella strokekampanjens satsning "Rädda en farfar" som syftar till att öka kännedomen om symptomen på stroke. Förhoppningen är att få fler att larma om någon i omgivningen drabbas av en stroke.
Få timmar
Tiden är avgörande då den propplösande behandlingen bara kan ges inom några få timmar efter de första symptomen. I Norrbottens län kommer 61 procent av strokepatienterna till sjukhus inom tre timmar efter de första symptomen. I Sverige är den siffran 66 procent.
– Vi skulle vilja se att det var ännu fler, både i Norrbottens län och i landet. Det är förstås många saker som spelar roll för tiden till sjukhus, som hur stora avstånden är inom länet exempelvis. Men en viktig orsak till att det dröjer är att många inte känner igen symtomen och därför inte ringer 112. De förstår inte hur bråttom det är, säger Bo Norrving.
AKUT-testet
De flesta drabbas av ett eller flera av de vanligaste symptomen som sammanfattas med det så kallade AKUT-testet. Det står för ansikte, kropp, tid och uttal (se faktaruta). Nationella strokekampanjen har sedan 2011 arbetat för att öka kännedomen om AKUT-testet och förra veckan fick den svenska kampanjen ta emot pris för världens bästa strokekampanj vid World Stroke Organizations kongress i Istanbul.