Det är vanligt att uppleva ett försämrat mående vintertid och mörkret får nog de flesta att känna sig lite nere, tror kuratorn Marie-Louise Norén.
Växlingar mellan ljus och mörker tros kunna bidra till en försämrad sinnesstämning.
– Det är normalt att vi reagerar på ljusväxlingar, vi alla påverkas av klimatet och mörkret mer eller mindre, säger Marie-Louise Norén.
Viktigt med dagsljus
Om man vet med sig att man reagerar på mörkret finns det en del saker att tänka på för att må bättre.
Se till att få minst 20 minuter i dagsljus, ha regelbundna matvanor, se till att få den sömn som behövs och se till att få regelbunden motion, räknar hon upp som viktiga punkter.
Ljuset hör ihop med sömnen.
– Ljuset reglerar våra sömnhormoner och ljusinsläppet signalerar till kroppen att vi ska vara vakna.
Hennes råd är därför att inte titta på tv, sitta framför datorn eller att hålla på med mobilen en timme innan sängdags.
– Släck ner på kvällen, varva ner och tala om för kroppen att nu snart ska jag sova.
Sömnen är A och O, menar hon, men hon tror att många underskattar sitt sömnbehov.
– Och ofta ser folk inte sambandet mellan hur mycket sömn man får och hur man sedan mår, säger hon.
Alkoholpåverkan
– En annan viktig del är alkoholkonsumtionen som påverkar vårt allmäntillstånd. Alkohol påverkar vår sömnkvalitet och även om alkohol kan lindra ångest för stunden kan det också öka ångesten.
Större öppenhet
Marie-Louise Norén upplever att psykisk ohälsa ökar i samhället och att det numer är en större öppenhet till psykisk ohälsa än vad det har varit tidigare. Det tycker hon är bra eftersom det är viktigt att ta tag i sitt försämrade mående om det inte går över eller om det blir värre.
– Man behöver vara sin egen detektiv och fråga sig hur mår jag, och att inte slarva med sig själv.
”Flyr från”
Men ibland måste vi få må lite dåligt, menar hon.
– Många gånger flyr vi från att vi mår dåligt och det tar mer energi. Många har svårt att acceptera att vi ibland mår dåligt och tror att vi alltid ska vara på topp, men så ser vi ju inte livet ut. Att vara lite nedstämd, det hör livet till och ibland behöver man konstatera att det är så, säger hon.
Om man däremot upplever ett kraftigt försämrat tillstånd med symptom såsom nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar, att man tvivlar på sin egen förmåga, har ökade skuldkänslor och upplever brist på intresse för sådant man tycker är roligt i vanliga fall påpekar hon att det är viktigt att söka hjälp eftersom det kan bidra till att man utvecklar en depression.