Viktigt diskutera fördomar på arbetet

UTBILDNING. Hälften av alla homo- och bisexuella i Sverige döljer sin sexuella läggning inför arbetskamraterna. Anledningen är att de inte känner sig accepterade. Just nu får de anställda vid socialtjänsten i Piteå lära sig mer om hur man skapar en öppnare arbetsplats.

Piteå2007-01-26 00:00
En grupp anställda vid socialtjänsten och nämnden för arbetsmarknads- och vuxenutbildningen (NAV) sitter samlade i ett konferensrum i Nolias lokaler. De får se en kort film, baserad på en verklig händelse om en tjej som vågat bjuda med sig sin flickvän till en personalfest. Hon får ett mycket skeptiskt bemötande av sin chef. Efter filmen startar diskussionerna. Personalen sitter i grupper och resonerar livligt.

Hur borde chefen ha
agerat? Varför stöttade
inte kollegan som fanns
i närheten?

Motion

Dolores Kandelin Mogard och Daniel Hjalmarsson, utbildare i projektet Fritt Fram, leder diskussionen vidare och ger nya exempel på situationer som kan uppstå i vardagslivet.

Bakgrunden till utbildningen i Piteå är en motion från miljöpartisten Magnus Alm som vann gehör i kommunfullmäktige. Han föreslog att personal inom barnomsorgen, skolan, socialtjänsten, kultur- och fritidsförvaltningen och äldreomsorgen skulle erbjudas mer kunskap om villkoren för homosexuella, bisexuella och transpersoner, med ett gemensamt namn kallade HBT-personer.

Döljer

"Vi vet att det förekommer undervisningsmaterial i skolan som fortfarande har nedsättande eller helt felaktiga beskrivningar av HBT-personer, men vet vi om det finns i våra skolor? Detta bör undersökas så att sådant material kan tas bort", skriver miljöpartiet bland annat i motionen.

Anledningen till att homosexuella håller inne med sin sexuella läggning på jobbet är ofta den jargong som råder. Den kan vara nedsättande eller rå, eller gå ut på att osynliggöra de som inte lever efter de heterosexuella normerna.

- Många döljer sina relationer, tar till exempel av sig sin förlovningsring, säger Daniel Hjalmarsson.

- Man har inget foto av sin partner på skrivbordet och pratar inte om vad man gjort under semestern eller helgen, säger Dolores Kandelin Mogard. På det sättet döljer man stora delar av sitt liv.

Skämt och uttalade fördomar på en arbetsplats kan kränka utan att man är medveten om det eftersom så många håller sin läggning hemlig, och den ju inte syns utanpå. Man kan generellt sett i större utsträckning behöva tänka på vad man säger, menar Fritt Frams företrädare.

Öppnare

- Vi som jobbar inom socialtjänsten är vana att hantera frågor om sexualitet, säger verksamhetsutvecklaren Inger Kyösti. Det sker till exempel inom äldrevården, handikappomsorgen eller ungdomsarbetet, men handlar oftast om heterosexualitet.

- Vi ska besitta lyhördhet och respektfullhet inför alla människor. Genom att öka kunskapen får vi möjlighet att bli ännu mer öppna.

Drygt 150 kommunanställda får ta del av utbildningen. I dag är det chefernas tur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om