Den stora debatten påbörjades efter den 18 augusti 2015 när amerikanska myndigheter avslöjade att företaget Volkswagen hade fuskat vid miljötester på sina dieselbilar. Avslöjandet fick namnet "dieselgate". Bilarna släppte ut mer miljögifter än vad som påståddes. Nu har det gått två år sen "dieselgate" och marknaden för diselbilar i Sverige har sjunkit något, men det är fortfarande ungefär varannan svensk som köper dieselbil enligt uppgifter från branschorganisationen Bil Sweden.
Motormännens riksförbund har satt sig in i debatten kring dieselbilens miljöpåverkan, och svarar på vanliga frågor som förekommer i ett pressmeddelande.
Med tanke på debatten om utsläpp, vilka är de bästa råden till den som överväger att köpa en ny dieselbil?
– Det är alltid viktigt att se till de egna behoven. Dieselbilen har flera fördelar och kan ändå bli det bästa valet. Lås inte fast dig vid att motorn måste drivas på fossilt bränsle. Syntetisk diesel, HVO, blir allt mer efterfrågat och sannolikt kommer alla nya dieselbilar behöva tåla det bränslet för att kunna säljas framöver. Ställ krav på det redan idag ifall du är spekulant på en ny dieselbil, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.
Vad gäller för dem som har en dieselbil idag, är det bäst att sälja den på en gång?
– Nej. Det finns inget som pekar på ett omfattande dieselförbud. Svenska myndigheter kommer precis som tyska myndigheter att behöva kräva att tillverkarna fixar utsläppen så att bilarna bara släpper ut det som lagen tillåter, säger Carl-Erik Stjernvall