Viktigt att dokumentera kvinnornas skador

"Har du blivit slagen?" Den frågan kan vara svår att ställa till en kvinna som kommer in med blåmärken till en akutavdelning.- Men vi har blivit bättre på att våga ställa den nu, säger Åsa Sundqvist, sjuksköterska på akutavdelningen i Piteå.

Piteå2006-08-31 00:00


Det var för ungefär två år sedan som en handlingsplan upprättades för att stödja misshandlade kvinnor i Piteå. Detta inom projektet "Kvinnofrid i Piteå". Medverkade gjorde polisen, socialtjänsten, kvinnojouren, vårdcentralerna och akutmottagningen vid Piteå älvdals sjukhus.

På akutavdelningen är det Åsa Sundqvist som är kontaktperson.

Vissa fall svårbedömda

Hon har jobbat inom sjukvården sedan 1991, men menar att det är sedan handlingsprogrammet infördes som akuten blivit bättre på att ta hand om och hjälpa misshandlade kvinnor.

I handlingsprogrammet står vilka rutiner som ska följas: Exempelvis hur skador ska fotograferas, vad som ska finnas med i journalanteckningar (som ligger till grund för rättsintyg) och hur personalen ska bemöta kvinnorna. Det kanske exempelvis inte är lämpligt att mannen följer med in i undersökningsrummet.

I vissa fall är det uppenbart att kvinnorna blivit misshandlade, i andra fall är det mer svårbedömt:

Är det svårt att ställa frågan "Har du blivit slagen?"

- Det är det som är det svåra, men vi har blivit bättre på att våga ställa den nu, vi försöker.

Digitalkamera

Åsa Sundqvist menar även att man ofta "får en känsla" av att allt inte står rätt till. Som att den medföljande mannen är alltför påstridig och vill följa med in i undersökningsrummet.

Akutmottagningen har i dag en bra digitalkamera så att personalen kan dokumentera kvinnornas skador. När det gäller kvinnomisshandel har personalen som rutin att fotografera allt på en gång.

- Gäller det "vanlig misshandel" så ber vi ofta mannen komma tillbaka dagen efter, för då syns blåmärkena bättre. Men kvinnorna kommer väldigt sällan igen.

Vad händer om en kvinna som blivit slagen inte vill fotograferas eller svara på frågor?

- De har ofta igenting emot att vi fotograferar deras skador, men vill inte medverka till att göra en polisanmälan. Men journalanteckningarna finns kvar och bilderna sparas och kan användas som bevis om det blir en polisanmälan längre fram.

Sundqvist menat att rutinerna fungerar mycket bättre i dag och ser positivt på att Stefan Spinnell nu får ansvaret för rättsintygen. Samtidigt går det alltid att göra saker bättre:

- Personalen byts ut ofta och vi som jobbar hinner inte vara med och se allt. Sedan vore det också dags för mer utbildning igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om