Viktiga råd om reklamation

Piteå2009-06-13 06:00
Med reklamation menas meddelande till säljaren om felet. När du som konsument upptäcker att en vara eller tjänst är felaktig ska det reklameras till säljaren inom skälig tid. Enligt konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen gäller att fel som upptäcks inom tre år från köpet kan reklameras. Enligt dessa lagar ska reklamation ske inom skälig tid efter det att köparen märkt eller borde ha märkt felet. Meddelande som lämnas inom två månader efter det att köparen märkt felet ska alltid anses ha lämnats i rätt tid. Det är säljaren som ska bevisa att du reklamerat för sent, det vill säga att du upptäckt felet tidigare än två månader från reklamationen. I de tvister där den frågan prövats har det varit när på omöjligt för säljaren att uppfylla det beviskravet, med följden att reklamation har ansetts skett i rätt tid. I flertalet situationer är det alltså treårsregeln som blir styrande för när reklamation senast måste ske.

Ett första råd är att du inte före reklamationen hos säljaren försöker reparera saken själv eller på annat sätt försöker rätta till felet. Säljaren har nämligen rätt att åtgärda felet själv, om han erbjuder sig att göra det utan uppskov och rättelsen kan ske inom rimlig tid, kostnadsfritt och utan väsentlig olägenhet för dig. I vissa undantagsfall, till exempel om du befinner dig på resa och det är svårt att komma i kontakt med säljaren, kan du låta reparera till exempel bilen innan säljaren har fått tillfälle att titta på den. Men försök i så fall att alltid att ta kontakt med säljaren först.

Ett andra råd är att du ska reklamera skriftligt. Om du inte genast får gehör för ditt klagomål ska du reklamera skriftligt. Behåll en kopia av reklamationen. Då kan du också senare visa när du reklamerat och vad du har klagat på. Om säljaren inte vill beakta dina klagomål kan det finnas anledning att skicka reklamationen på ett sådant sätt att du kan visa att säljaren tagit emot din reklamation, alltså till exempel via fax eller brev med mottagningsbevis.

Ett tredje råd är att du i anslutning till reklamationen försöker säkra några slags bevis på att de fel som du reklamerat verkligen existerar. Om det är en bil kan det till exempel vara bra att låta testa bilen hos en teststation. Fördelen med detta är att man av någon utomstående får svart på vitt vilka fel som finns och även kan visa att dessa fel fanns vid tiden för reklamationen.

Ett fjärde råd är att om det är möjligt hålla inne med betalningen. Har du köpt på kredit kan du vända dig både till säljaren och till den som gett krediten med dina krav. Konsumentkreditlagen ger dig möjlighet att, som ett påtryckningsmedel, hålla inne betalningar till kreditgivaren om säljaren inte ger dig rättelse. Men notera att Du får bara hålla inne så stor del som du uppskattar täcker din fordran. Du bör emellertid vara medveten om att du kan bli skyldig att betala bland annat dröjsmålsränta till kreditgivaren om du hållit inne betalning och det senare visar sig att reklamationen var oberättigad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om