Viktig ta reda på vad som gäller

Kommunerna måste bli bättre på att informera om omsorgstagare om att hemförsäkringen riskerar att urholkas vid stöld. Och har man inte fullgott skydd gör man bäst i att byta bolag.

FÖRSÄKRINGSMISS. Få känner till att den som lämnat ut sin nyckel till hemtjänsten riskerar att inte få ersättning från sin hemförsäkring vid stöld.

FÖRSÄKRINGSMISS. Få känner till att den som lämnat ut sin nyckel till hemtjänsten riskerar att inte få ersättning från sin hemförsäkring vid stöld.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

PITEÅ2016-02-19 16:15

Rådet kommer från Konsumenternas Försäkringsbyrå, dit man som personperson kan vända sig för att få vägledning i försäkringsfrågor.

Fallet i Byske, där en åldring nekades ersättning efter ha blivit bestulen, är tyvärr inte unikt. Omständigheterna när man lämnat ut en nyckel till hemtjänsten och sen har oturen att drabbas av inbrott eller stöld kallas av "öppen stöld" och berättigar normalt inte till ersättning.

Trots det har en handfull försäkringsbolag redan lättat på regelverket för äldre som har hemtjänst, bor på äldreboende eller för personer med annan lagstadgad omsorg som gör att vårdpersonal har tillgång till bostadens nyckel.

– Några har insett att undantag måste göras för dessa grupper, säger Peter Stark, jurist vid Konsumenternas Försäkringsbyrå till tidningen Norran. Bland de som tänkt om finns bland andra Länsförsäkringar och Folksam.

Hos övriga bolag kan skyddet förbättras om man kompletterar hemförsäkringen med en allriskförsäkring, men det kan fortfarande finnas begränsningar. Därför är det viktigt att ta reda på vad som verkligen gäller för ens hemförsäkring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om