Viktig information om hjärt- lungräddning

Räddningstjänsten fanns på lördagen på plats i Småstaden för att informera om hjärt- lungräddning och brandsäkerhet.

Conny Lundkvist från räddningstjänsten visade hur man utför hjärt- lungräddning på både stora och små människor.

Conny Lundkvist från räddningstjänsten visade hur man utför hjärt- lungräddning på både stora och små människor.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-02-08 16:55

30-2-mitt på är en minnesregel vid hjärt-lungräddning som kan vara bra att känna till. 30 står för antalet hjärtkompressioner som ska göras. 2 står för antalet inblåsningar via mun mot mun-metoden och mitt på är en upplysning om var handlovarna ska placeras på bröstkorgen på den som drabbats av hjärtstopp.

Conny Lundkvist från räddningstjänsten höll i informationen som varit ett årligt inslag till allmänheten sedan några år tillbaka. Med hjälp av dockor visade han hur hjärtkompressioner ska utföras både på vuxna och barn.

– Kompressioner ska göras med raka armar för att man ska orka och för att man ska kunna producera den kraft som behövs. På en vuxen person ska bröstkorgen pressas ner fem centimeter. Takten ska vara mellan 100 och 120 tryck per minut, sade han.

Birgit och Olle Johansson fanns på plats för att se och lära men också för att prova på. Efter demonstrationen testade Birgit Johansson att göra kompressioner på en docka. Det gällde att trycka så hårt att det klickade till. Och efter några försök lyckades hon.

– Man måste trycka hårdare än vad jag trodde, sade hon och lämnade sedan plats åt sin man.

– Egentligen är det Olle som måste kunna det här bäst. Det är jag som har problem med hjärtat och då är det ju bra att han kan det här om det skulle behövas.

Efter HLR-demonstrationen var det dags att prata brandsäkerhet och hur man ska agera om en brand uppstår. Ledorden här är rädda, varna, larma, släck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!