Viktgrupper som ger resultat på vågen

Barnen får lära sig göra gröt och vitkålsallad, de får gå på tipspromenad och träna på Korpen - föräldrarna diskuterar gränssättning och hur man kan göra smartare val. Den fjärde behandlingsgruppen för familjer med överviktiga barn är igång i Piteå och träffarna ger resultat.

Hur mycket och hur ofta är egentligen lagom? Hanna Wiklund, ST- läkare menar att en glass i veckan är okej. "Men sju stycken Piggelin är lika onyttigt som en dajmstrut". I bakgrunden ses dietisten Ann Brännström.

Hur mycket och hur ofta är egentligen lagom? Hanna Wiklund, ST- läkare menar att en glass i veckan är okej. "Men sju stycken Piggelin är lika onyttigt som en dajmstrut". I bakgrunden ses dietisten Ann Brännström.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-05-05 06:00
ST-läkaren Hanna Wiklund blev positivt överraskad när hon tog fram statistiken (se faktarutan intill) som visar vilket resultat som träffarna gett hittills. Nu är en fjärde viktgrupp igång med åtta barn:
- Hela familjen jobbar ju tillsammans och det är bra om man även har mormor/morfar, farmor/farfar och skolan med sig. Det är svårt att göra en livsstilsförändring, det är betydligt svårare i praktiken än i teorin, men med mycket envishet och tålamod så går det.
Viktigt äta regelbundet
När PT besöker en av träffarna (den fjärde i ordningen av sju) möts alla i vanlig ordning upp i konferensrummet på barn- och ungdomsenheten vid Piteå älvdals sjukhus.
Först repeterar dietisten Ann Brännström en del av det som sades gången innan - om hur viktigt det är att äta regelbundet så att inte blodsockernivån sjunker - om att hitta "bra mellanmål" och tänka på tallriksmodellen.
Efter ett tag så travar barnen iväg tillsammans med barnsjuksköterskan Anna Nyström för att göra vitkålsallad nere i köket.
- Vi brukar sitta med ett tag, men sedan går vi iväg och jobbar lite praktiskt istället. Att exempelvis kunna laga gröt eller göra i ordning en sallad är bra att lära sig, förklara Anna.
Nere i köket tas rivjärn, osthyvlar och bunkar fram och barnen sätter med glatt humör igång med att riva och hacka.
- Vi äter sallad till alla måltider hemma nu, berättar Klara, tolv år.
- Det här är ju väldigt bra mat att fylla ut magen med, det här kan man äta nästan hur mycket som helst av, menar Anna.
Till sist så blir det fyra olika sorters vitkålsallader, den med ananas i blir populärast:
- Kommer ni att testa det här hemma nu? undrar Anna
- Ja, jag ska pröva i alla fall, menar Klara.
- Ja, absolut, det här smakar ju nästan som pizza-sallad, säger Thomas, åtta år.
Kex och mineralvatten
Efter lite mellanmål bestående av sallad är det dags att bege sig tillbaka upp till föräldrarna igen som är mitt uppe i en diskussion om hur svårt det är att tacka nej till fika när man är bortbjuden:
- En familj som var med tidigare hade alltid ett litet "survivor kit" hemma bestående av kex och lite mineralvatten. Det är bättre än det man blir bjuden på i alla fall, berättar Hanna Wiklund som menar att det är svårt att komma ifrån att vara tjatig på sina barn:
- Man blir tjatig, men här träffar man också andra "poliser", det viktigaste är att man pratar om problemet.
Efter träffen är det dags för vägning igen (totalt görs tre vägningar under kursen av både föräldrar och barn). Sedan är det dags för träning på Korpen för både nya och gamla kursdeltagare. Detta tack vare ett folkhälsobidrag på 10 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om