Vigsel av samkönade – het fråga inför kyrkovalet

Vigsel av samkönade par har blossat upp som en het fråga inför kyrkovalet. "Låter vi präster neka samkönade par att viga sig så säger vi att det är okej med diskriminering", säger Louise Mörk (S), kandidat till kyrkofullmäktige i Hortlax.

Striden om vigsel av samkönade par har blossat upp igen inom Svenska kyrkan inför kyrkovalet. I Piteå råder delade åsikter bland nomineringsgrupperna. (Arkivbild)

Striden om vigsel av samkönade par har blossat upp igen inom Svenska kyrkan inför kyrkovalet. I Piteå råder delade åsikter bland nomineringsgrupperna. (Arkivbild)

Foto: Kallestad, Gorm

Piteå2021-09-16 20:00

KYRKOVALET

Det handlar om krav på att ta bort "samvetsklausulen" för präster så att alla som prästvigs måste säga ja till att viga par av samma kön.

Närmare hälften av nomineringsgrupperna till kyrkomötet vill införa ett sådant krav, enligt en enkät av Kyrkans Tidning. De som säger ja är Miljöpartister i Svenska kyrkan, Socialdemokraterna, Vänstern i Svenska kyrkan, Öppen kyrka – en kyrka för alla och Borgerligt alternativ.

– Det är vi medlemmar som ska bestämma om vår folkkyrka, vilka värderingar och synsätt som ska finnas inom den. Vi vill säkerhetsställa att ingen diskriminering förekommer i Svenska kyrkan. Låter vi präster neka samkönade par att viga sig så säger vi att det är okej med diskriminering, säger Louise Mörk.

undefined
Louise Mörk (S), kandidat till kyrkofullmäktige i Hortlax vill ta bort den så kallade väjningsrätten för präster. Något som innebär att de inte kan neka till att viga samkönade par. (Arkivbild)

De nomineringsgrupper som säger nej till att ta bort samvetsklausulen är Frimodig kyrka, Fria liberaler i Svenska kyrkan, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

– Vi är inga homofober. Både min personliga och Posks inställning är att vi säger ja till samkönade vigslar, men vi värnar också läronämndens ansvar att fastställa Svenska kyrkans lära och biskoparnas ansvar att utse lämpliga präster, säger Erik Jonsson, Posk i Piteå församling.

Han menar att det blir problematiskt om nomineringsgrupper eller lekmän ska gå in och tolka bibeln. 

– Det finns en läronämnd bestående av biskopar, professorer och andra personer som fastställer kyrkans lära. De menar att båda tolkningarna ryms inom Svenska kyrkans lära – vissa tolkar det som att äktenskapet endast gäller för man och kvinna, andra tolkar det som att samkönad kärlek ryms inom äktenskapet, säger Erik Jonsson som vill att kyrkan ska rätta sig efter vad nämnden fastställt.

– Frågan om prästers lämplighet är biskoparnas ansvar och sker utifrån den lära som läronämnden fastställt. Det är inte en fråga för nomineringsgrupperna. 

undefined
"Det är inte en fråga för nomineringsgrupperna", säger Erik Jonsson, första namn för Posk i Piteå församling. (Arkivbild)

Homosexuellas rätt att vigas i Svenska kyrkan klubbades igenom av Kyrkomötet hösten 2009, samma år som den könsneutrala äktenskapslagstiftningen infördes i Sverige.

En enskild präst har vigselrätt men inte vigselskyldighet och kan avstå från att förrätta vigsel eller andra kyrkliga handlingar av olika skäl, till exempel samvetsbetänkligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!