Videofilmade förhör används som bevis

Piteå tingsställe har utrustats med en kamera. Sedan några dagar tillbaka filmas förhören i tingsrätten och återanvänds som bevisning i hovrätten. Det blir en lättnad för vittnen och brottsoffer som bara behöver höras en gång.

Vittnen och brottsoffer filmas i tingsrätten och banden används sedan som bevisning i hovrätten.

Vittnen och brottsoffer filmas i tingsrätten och banden används sedan som bevisning i hovrätten.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-11-10 06:00
För att kunna jobba på det nya sättet har teknik byggts upp och installerats i 450 rättssalar runt om i landet. På Piteå tingsställe är det tingssal 1 (där majoriteten av brottsmålen avgörs) som fått en ny, uggleliknande kamera.
- I tisdags var det första gången som den nya tekniken testades. Det krånglade lite grann för dom i början, säger Folke Bergqvist, tingsvärd.
Det var den första november som landets domstolar reformerades. I dag ska tyngdpunkten i rättskipningen ligga i tingsrätten. Det gör att det blir svårare att överklaga från tingsrätt till hovrätt, när det gäller tvistemål kommer det i princip att krävas prövningstillstånd för alla mål.
Alla som medverkar i en tingsrättsförhandling blir också videofilmade. Filmerna återanvänds sedan som bevisning om målet överklagas och får prövningstillstånd i hovrätten.
Hovrätten går då bara igenom banden och granskar tingsrättens avgöranden.
- På så sätt behöver vittnen, brottsoffer och andra förhörspersoner oftast bara komma till rätten en gång, även om målet överklagas. Det minskar påfrestningen, säger Barbro Thorblad, Domstolsverket i en kommentar.
Hon menar att färre omförhör också ger en effektivare rättsprocess och är bättre ur bevishänseende eftersom det i dag kan gå lång tid mellan exempelvis en misshandel och ett förhör i hovrätten.
Positiv till förändringen
Erik Graeske, lagman och domstolschef för Luleå Tingsrätt är också positiv till förändringarna och menar att den nya tekniken minimera påfrestningarna för vittnen och målsägare. Han anser även att hovrätten får ett bättre bevisunderlag.
Det nya sättet att arbeta kommer dock endast att användas i huvudförhandlingar. Inte i häktningsförhandlingar eller vanliga tvistemål. Det är endast förhör som spelas in och inte hela rättegångar. Om någon part begär det så ska dock vittnen och målsäganden kunna kallas på nytt till en hovrättsförhandling.
Videoinspelningarna är sekretessbelagda och lämnas inte ut, inte ens till dem som själva förhörts (däremot kan de begära att få titta på dem i domstolen).
Filmerna lagras inte utan förstörs inom två veckor efter att domen vunnit laga kraft. Fotoförbud råder fortfarande inne i rättssalarna, endast ljudfilen är offentlig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om