Kommunen måste vara beredd på att den enskildes assistansersättning kan dras in. Det i sin tur kan innebära att kommunen måste tomhålla ett rum vid exempelvis ett gruppboende i väntan på domen. När ersättningen från försäkringskassan klipps ska det finnas annat att erbjuda.
– Ett bekymmer är att vi kan stå flera månader med en ledig gruppbostad i väntan på domen. Ibland kommer domen snabbt men ibland tar det flera månader. Men vi måste vara beredda. Vi kan inte påverka förvaltningsrättens handläggningstider, säger Ann Wennerkull.
2017 tappade många sin assistansersättning vilket fått media att skriva om de drabbade. Regeringen klev in och stoppade omprövningarna och det har sedan lett till en lagändring från den 1 juli 2018.
– Försäkringskassan är efter den nya lagen skyldig att kontakta kommunen om att en indragning av ersättningen kan vara på gång. Då kan vi i vår tur kontakta brukaren för att prata om vad vi kan erbjuda och vad de har rätt till. Det blir bättre för den enskilde.
Fallet med Ulrika Hortlund kan Wennerkull inte kommentera på grund av sekretessen. Men hon är fullt medveten om att verkligheten ser ut som den gör, med ibland kort om tid från försäkringskassans indragning av ersättning till verkställighet.
– Det är bra om förvaltare eller god man tar kontakt med oss initialt, redan när försäkringskassan håller på med en utredning. Vi måste säkra boende som får ligga vilande till domen kommer.