"Vi ska ha en dialog med Skogsstyrelsen"

Kommunen ska ha en dialog med Skogsstyrelsen för att se vilka skogsbruksåtgärder som kan vara aktuella på Grisberget. Det är oklart om Piteåborna kommer att tillfrågas innan.

Helén Eriksson, enhetschef på planeringsavdelningen, har inte fått några indikationer på att motionärer känner sig otrygga idag. (Arkivbild)

Helén Eriksson, enhetschef på planeringsavdelningen, har inte fått några indikationer på att motionärer känner sig otrygga idag. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-03-24 20:00

Enligt Helén Eriksson, enhetschef på planeringsavdelningen i Piteå kommun, har det skett flera åtgärder på Grisberget sedan naturvårdsavtalet tecknades med Skogsstyrelsen 2004.

– Vi har inte gjort allt som ska göras enligt avtalet, men vi har gjort trygghetsgallringar vid motionsspåret. Några små lingonhyggen har vi inte i ordningsställt. Jag vet att frågan har diskuterats, men jag kan inte svara på varför man inte gjorde det, säger hon.

Det har även skett avverkningar på Grisberget utöver trygghetsgallringarna. 2012 anlitades till exempel ett hästdraget ekipage för att såga ned träd och göra plats för fler parkeringar vid Piteå ridklubb.

– I det här området ska avverkningar ske med skonsamma metoder och när man tar ut virket ska det ske med snöskoter eller häst. Det får inte ske åverkan på marken, säger Helén Eriksson.

Kommer ni göra några små hyggen på Grisberget?

– Vi ska ha en dialog med Skogsstyrelsen och uppdatera naturvårdsavtalet. Utifrån det får vi se vilka åtgärder som ska göras. 

Vet du om det finns något önskemål från medborgarna om gallringar och lingonhyggen?

– Jag har inte hört något om de här lingonhyggena. Däremot har det varit önskemål om trygghetsgallring och det är åtgärdat senast 2017. 

Har ni fått några indikationer på att motionärer känner sig otrygga i dag?

– Vi har inte fått in några anmälningar om det och det är de som rör sig i området som måste signalera det. Är det något som våra medborgare är jätteduktiga på är det att vara våra ögon ute i verksamheterna. 

Kommer ni fråga Piteåborna vilket skogliga åtgärder de vill ha på Grisberget?

– Det kan inte jag svara på i dagsläget. Jag vill ha dialogen med Skogsstyrelsen först, säger Helén Eriksson.

Helén Eriksson säger att det finns en annan syn på hur tätortsnära skogar ska brukas jämfört med 2004.

– I dag finns en tanke om hyggesfritt skogsbruk där man gör så skonsamma åtgärder som möjligt.

Enligt naturvårdsavtalet från 2004 ska den gröna skogsbruksplanen för området uppdateras vart tionde år. Enligt Helén Eriksson har det inte skett. 2017 gjorde Piteå kommun förvisso en skogsbruksplan över sitt bestånd men då inventerades Grisberget som vanlig produktionsskog och någon fokus på åtgärderna i naturvårdsavtalet gjordes inte.

– Det är det vi håller på att jobba med att åtgärda i dialog med Skogsstyrelsen, säger Helén Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!