"Vi måste alla vara coronapoliser"

Inget är sig likt när Strömbackaskolan öppnar dörrarna igen. Elever uppmanas att inte umgås utanför klassrummet och kramar är inte längre okej på skolan.

"Jag tror att det finns en oro hos all personal", säger Britta Dahlén.

"Jag tror att det finns en oro hos all personal", säger Britta Dahlén.

Foto: Ebba Andersson

Piteå2020-08-21 20:00

När gymnasieskolan startade i torsdags var endast ettorna inbjudna till uppropet på Strömbackaskolan. Årskurs två och tre fick följa med på distans tillsammans med sina mentorer. Allt för att inte skapa trängsel i skollokalerna.

undefined
"Jag tror att det finns en oro hos all personal", säger Britta Dahlén.

– Vi ville undvika att mycket folk kommer samtidigt till skolan första dagen. När schemat drar igång är det ändå lite variation på tiderna, säger gymnasiechefen Britta Dahlén. 

Distansundervisningen är över, men inget är ändå normalt för de 1 450 elever som går på Strömbackaskolan. Ungdomarna uppmanas av skolledningen att hålla avstånd, tvätta händerna och inte umgås utanför sitt normala umgänge.

– Vi måste alla vara coronapoliser. Vi kan inte undvika att ungdomar umgås med varandra, men vi vill att de håller sig till den klass eller grupp de normalt sett är med. Sedan ska de förstås inte kramas och de ska tvätta händerna även när de umgås i den lilla gruppen.

Går det att lösa?

– Eleverna kommer att ha en egen vilja och de har ett eget ansvar också förstås. Det kommer att bli svårt. Det kommer att vara jättetufft, säger Britta Dahlén.

Matsalen kommer att vara den plats där flest elever kommer att vistas samtidigt och där har Strömbackaskolan gjort flera åtgärder tillsammans med måltidsservice. PT har tidigare berättat att lunchtiderna förändrats, bord har glesats ut och antalet linjer där eleverna hämtar mat har utökats. Eventuellt kan ett uppehållsrum behöva användas till matsal.

– Det är fortfarande buffé, men de försöker byta besticken oftare och det är ställt fram handsprit innan linjer. Dessutom finns en sensorblandare så man kan tvätta händerna i närheten av matsalarna, berättar gymnasiechefen.

Ett annat riskmoment är skolskjutsen. Enligt Britta Dahlén har skolan haft en dialog med bussbolaget och uppmanat dem att sätta in fler bussar där det brukar uppstå trängsel. Problemet är att det är brist på extrabussar.

– Om det skulle bli problematiskt måste vi lösa det så att elever läser på distans hela dagar för att glesa ut på skolan. Det är plan b.

Skolledningen uppmanar även elever att cykla, promenera eller ta mopeden till skolan istället för citybussarna.

– Däremot är det väldigt svårt för oss att uppmana elever att ta sin epatraktor till skolan när vi inte har parkeringar till alla, säger Britta Dahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!