"Vi kanske har en annan bild av situationen"

Det finns pengar – men ersättningen är nogrann reglerad i lagen. Det hävdar länsstyrelsens Per-Anders Jonsson. "Vi går inte dit och lägger upp en tusenlapp åt gången tills de är nöjda", säger han.

Per-Anders Jonsson, chef för länsstyrelsens naturskyddsenhet, säger att det finns pengar till markägarna.

Per-Anders Jonsson, chef för länsstyrelsens naturskyddsenhet, säger att det finns pengar till markägarna.

Foto: Länsstyrelsen

Piteå2020-08-27 21:00

Att det inte ska finnas pengar till markägarna på Degerberget är inte sant. Per-Anders Jonsson, chef för länsstyrelsens naturskyddsenhet, hävdar att det interimistiska förbudet var en akut åtgärd för att förhindra en avverkning.

– Vi kände oss tvungna att gå in med ett förbud eftersom jag såg hur man hade gått vidare och förberett för avverkning genom en underröjning, trots de försök till dialog som vi hade med markägare. Det här området hade man huggit ner på några dagar. Då hade vi inte haft något att diskutera längre. Men det innebär ingen risk för markägarnas rätt till ersättning. Det löser man i nästa led, säger han.

Det måste till en process innan pengarna kan betalas ut.

– För att kunna beräkna hur stor ersättningen ska vara för respektive markägare så måste vi först ha kommit överens om vilken avgränsning området ska ha. Det har ju en ganska stor betydelse naturligtvis. Vi går inte dit och lägger upp en tusenlapp åt gången tills de är nöjda. Det är väldigt reglerat hur man gör när man beräknar ersättningen.

När avgränsningen är beslutad görs en värdering av en oberoende auktoriserad fastighetsvärderare.

– Sedan blir det en förhandling mellan Staten och markägarna, där markägarna har rätt att ha ett juridiskt ombud som Naturvårdsverket betalar. Länsstyrelsen förhandlar inga ersättningar själva utan det är ett ombud för Staten som jobbar åt Naturvårdsverket som gör det, säger Per-Anders Jonsson.

Hur ser du på att markägarna känner sig överkörda?

– Den diskussionen ska vi alltid ta på allvar när det gäller markägare. Vi försöker alltid att lyssna på markägare, däremot har vi kanske en annan bild av hur situationen såg ut i våras.

Länsstyrelsen kommer att kalla samman alla berörda till ett möte under hösten.

När tror du att förslaget till avgränsning är färdigt?

– Så fort mina kollegor är inne ska de jobba vidare med det. Jag har sagt åt dem att prioritera det här ärendet. Jag vet att man har varit ute där, men jag tror inte man har hunnit göra efterarbetet.

Naturskyddsenheten måste ta tillvara på den korta fältsäsongen, säger Per-Anders Jonsson.

– De är ute hela september. Vi har så kort period där det går att vara ute och jobba i skogen, så vi måste nyttja den. Vi har ganska stora uppdrag också i andra delar av länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!