Enligt Gaudet är det många som drabbats av liknande problem som Monika Lundström och Harriet Öhlund bara senaste halvåret i Piteå.
– Du nämner två personer, jag kan säga 20 till, säger han och menar att då personerna får besked av försäkringskassan att de tappat sin SGI och därmed inte längre har någon rätt till sjukpenning sedan hör av sig till arbetsförmedlingen för att fråga: Kan ni göra något?
– Men vi som myndighet kan inte gå sex månader bakåt i tiden och ändra något som vi kom överens om i vårt samtal då, så att de får rätt till ersättning.
Gaudet menar att det inte går att komma till arbetsförmedlingen för att "skydda sin SGI":
– Det är inte därför man kommer till arbetsförmedlingen, man kommer hit för att söka arbete eller för att se vilket arbete som finns när man när friskt. Man skyddar ingenting.
Han säger att då personer kommer till dem är alltid första frågan om: "De kan tänka sig att ta ett arbete"?
– Är det då så, att de vid det tillfället säger att: "Nej, jag är för sjuk för att jobba, men försäkringskassan godkänner inte min sjukskrivning". Då står de inte till arbetsmarknadens förfogande, men får ändå vara inskrivna hos oss, säger Martin Gaudet som menar att det då är viktigt att handläggaren informerar dem om att ersättningen kan påverkas.
– Vi har också varit i kontakt med försäkringskassan för att synliggöra problemet, säger Martin Gaudet som dock inte kan kommentera vilken information Monika Lundström och Harriet Öhlund fick:
– Men frågan är också vad de här personerna förstått av informationen och hur duktiga vi varit på att informera?