I mer än tio års tid har alltså Piteå kommun anlitat det aktuella konsultbolaget. Enligt de fakturor som PT begärt ut har kommunen köpt olika uppdrag för mer än 130 000 kronor.
Fler förvaltningar än den sociala har köpt uppdrag, men mer än hälften, 70 000 kronor är fakturor som direkt har en koppling till Lagen om särskilt stöd, LSS.
Avstånd
Anledningen till att kommunen anlitat det aktuella företaget har, enligt Roslund sin förklaring.
– Vi har ingen egen juridisk expertis och väljer därför att köpa den typen av tjänster, säger han.
Kommunalrådet säger sig inte ha någon tidigare dålig erfarenhet av konsultbolaget.
– Vi har som sagt haft ett långvarigt samarbete med företaget i många olika ärenden. Det är för övrigt ett av få som är specialiserat på kommunjuridik.
Däremot tar han kraftigt avstånd mot det han fått återgivet kring det aktuella inslaget.
– Jag tycker inte att vi kan ta ansvar för hur personer för bolaget uttrycker sig. Den människosyn som jag fått det hela beskrivet är förkastlig, säger Peter Roslund.
Gråzon
Och att kommunen skulle ha som som syfte att jaga kryphål i LSS, tillbakavisar han.
– Däremot vet vi att LSS aldrig visar på ett klart ja eller nej. Det finns en gråzon och den zonen vill vi göra så liten som möjlig, säger Peter Roslund.
Men närmare 70 000 kronor som betalats till konsultföretaget är väl pengar som skulle kunnat ha haft betydelse för kontakt- och stödpersoner?
– Det går inte se det så. Det handlar ju om skattemedel och alla medborgare ska behandlas lika.
Huruvida Piteå kommun fortsättningsvis kommer att anlita det aktuella bolaget är inte bestämt.
– Om det här är en officiell syn de har i de här frågorna får vi väl ta en diskussion hur vi ska agera framledes, säger Peter Roslund.