"Vi hoppas kunna tillgodose även planerad ledighet"

Enligt Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef, ska vikarier även tas in för planerad ledighet: "Men det blir cheferna som tar beslutet".

Ledighet. "Vi försöker göra det bätret" säger Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef vid Piteå kommun om de de rutinerna för korttidsvikarier. (Arkivbild)

Ledighet. "Vi försöker göra det bätret" säger Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef vid Piteå kommun om de de rutinerna för korttidsvikarier. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2017-06-04 05:00

Hon känner till att det finns ett missnöje med de nya rutinerna som införs den första augusti (läs artikeln intill), men anser inte att det är hela bilden.

– Det finns både dem som ser möjligheter med det här och det finns dem som ser en försämring, säger hon till PT.

Enligt henne har det under flera år varit ett mycket stort behov av korttidsvikarier inom förskolan, ett behov som kommunen också kunnat tillgodose till mellan 75–85 procent av det som bokats. Dock är vikariebristen riktigt stor under perioder då det går magsjuka och influensa.

– Men i övrigt skulle jag vilja säga att vi har tillgodosett behovet rätt så väl. Men det finns ändå en upplevelse av att det inte finns vikarier och då har vi sagt att vi måste försöka att göra något annat, säger Fjällström.

När det gäller planerad ledighet som semester och tjänstledighet blir det nu upp till förskolecheferna och rektorerna att bevilja eller avslå ansökningarna från personalen.

– Det vi säger är att all planerad frånvaro, det får varje område omhänderta. Vi har rekommenderat cheferna att göra en utökad grundbemanning eller inrättar en områdespool, men det är dom som tar beslutet och det är dom som ansvarar för budgeten, säger Elisabeth Fjällström.

Hon menar att det skapar mindre stress för personalen om de "vet" att en vikarie går in och jobbar för dem under deras ledighet.

– Men sedan har vi också sett att vi har rätt mycket tjänstledighet, då har vi uppmanat cheferna att försöka reducera den. Som personal kan man alltid ansöka, men sedan är det upp till varje chef att bevilja eller avslå ansökan. Ju mer tjänstledighet vi beviljar, desto mer vikarier behöver vi också. Det finns inte hur mycket vikarier som helst, säger Elisabeth Fjällström.

Hon menar att när det gäller semester är det främst de fyra sammanhängande veckorna som gäller enligt semesterlagen:

– I övrigt får man ansöka och så får chefen se om det är möjlighet utifrån verksamheten behov, säger Fjällström som inte förstår oron för att det inte skulle kunna gå att ta ut semester under annan tid på året än under sommaren:

– Vi hoppas kunna tillgodose även den planerade ledigheten, det är ändamålet, säger Fjällström som påpekar att systemet ska utvärderas i november tillsammans med de fackliga organisationerna.

– Vi försöker göra det bättre, men sedan vet vi inte om det blir bättre utan det får vi se i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om