Kostchefen: "Jättetråkigt om man inte äter"

Kostchefen Helena Lundberg tycker att det är tråkigt att skolmaten inte upplevs vara bra. "Det är viktigt att man äter för att orka skoldagen och ta till sig kunskapen", säger hon.

"Vi har olika uppfattningar om maten är god eller inte, därför har vi sagt att vi ska ha välsmakande mat. Vi ska ha kvalitet på maten och den ska smaka det maträtten ska smaka. Det är jättetråkigt om man då inte äter", säger Helena Lundberg, kostchef.

"Vi har olika uppfattningar om maten är god eller inte, därför har vi sagt att vi ska ha välsmakande mat. Vi ska ha kvalitet på maten och den ska smaka det maträtten ska smaka. Det är jättetråkigt om man då inte äter", säger Helena Lundberg, kostchef.

Foto: Jennifer Sjödin

Piteå2024-05-11 08:00

"Det är viktigt att man äter på skolan", så skriver 7-åriga Majken Skarin i sitt Piteförslag. Hon tycker inte alltid att maten är god och får ibland ont i magen och blir trött när hon inte ätit sig mätt i skolan.

Helena Lundberg, kostchef i Piteå kommun, håller med om att det är viktigt att man äter skolmaten.

– Jag tycker att det är tråkigt att man upplever att det inte är bra mat vi erbjuder, säger hon och fortsätter:

– Vi har olika uppfattningar om maten är god eller inte, därför har vi sagt att vi ska ha välsmakande mat. Vi ska ha kvalitet på maten och den ska smaka det maträtten ska smaka. Det är jättetråkigt om man då inte äter. Vi har alltid minst två alternativ till lunchen att välja på.

Vad är din bild äter eleverna maten?

– Ja, vi har varit ute i olika skolor för att se hur det ser ut och prova hur maten smakar. Vi ser att eleverna tar mat, sitter vid borden och äter.

Kan elever påverka skolmaten?

– Det tycker jag. Däremot tar vi inte åsikter från en eller ett fåtal elever, det ska vara ett större antal elever som tycker samma sak innan vi ändrar något. Tidigare har vi varit snabba på att ändra en smaksättning och då hör eleverna som tyckte om den gamla smaksättningen av sig.

Hon säger att de jobbar med det på olika sätt, exempelvis genom att träffa elevråden.

– Vi vill ha input och vi tar till oss det, sen kanske vi inte kan genomföra allt men vi försöker verkligen att det ska vara omtyckta och välsmakande rätter på menyn.

Alla synpunkter som kommer in tittas på, enligt Helena Lundberg.

– Om det rör tillagningen går vi igenom det med berört kök och personalen som jobbar där för att se om vi kan ändra tillagningsmetoderna så det blir bättre. Om det är en produkt som inte håller den standard vi vill ha så kan vi byta ut den.

Ett exempel är torskfisketterna som många haft synpunkter på. Paneringen släppte och byttes ut till guldlaxfriletter som enligt kostchefen har bättre kvalitet. Märket på potatisbullarna har också bytts ut på grund av bristande kvalitet. Sådant korrigeras i samband med livsmedelsupphandlingar. Då får elever vara med och påverka, enligt kostchefen. De får prova olika produkter och lämna synpunkter, blir det positivt förs produkten in på basmenyn. Spenatpinne är ett sådant exempel från den senaste upphandlingen.

Kycklingwoken har många tyckt varit för stark och där har man jobbat med smaksättningen för att maträtten ska passa fler.

– Vi jobbar med att förändra recept och menyerna för att följa utvecklingen vad som anses vara husmanskost i dag.

undefined
Plättar är en populär maträtt som har varit borta från skolmatsedeln länge. Nu serveras plättar igen, men inte lika ofta som tidigare. (Arkivbild)

Plättar är en populär maträtt som har varit borta länge. Enligt Helena Lundberg beror det på att fabriken som levererade maträtten brann ner i oktober 2022 och det fanns ingen ersättningsvara på den svenska marknaden. Nu erbjuds plättar igen, men fortfarande mer sällan och totalt tre gånger under det här läsåret.

Majken Skarin vill också ha ärtsoppa i matsalen.

Så här säger kostchefen om förslaget:

– Vi har tidigare haft det på menyn. Vi har haft enkäter där elever har fått rösta, dels vilka maträtter de vill ha vid fler serveringar dels vilka man vill ersätta från menyn och då var ärtsoppan en av maträtterna vi tog bort. Det är relativt nyligt och utifrån det har vi lyssnat på eleverna.

undefined
(Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!