Palle Borgström är sedan i juni ny riksförbundsordförande för LRF. För att lära känna de förtroendevalda och lyssna av vilka frågor som nu är aktuella för landets bönder, reser han runt till samtliga LRF-regioner. På onsdagen var turen kommen till region Norrbotten/Västerbotten.
I Norrbotten går det tungt för många bönder. Enligt nya siffror från Jordbruksverket är Norrbotten det län som tappat flest heltidsjordbruk på tio år, med ett tapp på 40 procent. Herbert Nyman, regionordförande för LRF i Norrbotten beskriver hur livsmedelproduktionen sjunkit kraftigt.
– Jag tror vi har nått ett bottenläge, säger han.
Palle Borgström håller med och beskriver hur handeln sedan EU-inträdet 1995, sålt importerade livsmedel där svenska bönder inte kunnat stå sig i konkurrensen.
De båda LRF-ordförandena tycker sig ändå se att trenden håller på att vända, även om kurvorna inte börjat peka uppåt. De lyfter fram trender i samhället där svenska råvaror är på frammarsch och hur det finns lokala utvecklingsstrategier i länet som verkar för köp av ”nära mat”, som bygger på samarbeten mellan LRF, Region Norrbotten, länsstyrelsen, hushållningssällskapet och kommunerna.
Då det gäller intresset för gröna näringar bland unga ser Herbert Nyman att trenden håller på att vända och att Piteå kommuns övertagande av Grans naturbruksskola, gjort att antalet sökande ökat.
– Här ser vi möjligheten till att skapa ett kompetenscentrum för utbildning och innovation på området.
En annan ljuspunkt som Herbert Nyman tror kan få positiv effekt för länets livsmedelsproduktion är det ökade nationella stödet på 100 miljoner kronor som ska komma bönderna till del efter årsskiftet.
– För en medelstor mjölkbonde i länet (60 till 70 kor) innebär höjningen omkring 150 000 kronor mer i ersättning per år, säger Herbert Nyman.
Skörden har i år varit en katastrof för bönder i allmänhet och för norrländska bönder i synnerhet.
– Årets dåliga skörd kan nog slå ut någon enstaka bonde, men dålig skörd har det varit förut och är inte huvudanledning till att heltidsjordbruk läggs ner. Bönder är ett härdigt släkte som jobbar på men i år har det varit särskilt tungarbetat, säger Palle Borgström.