"Vi har kämpat för utbildningen i flera år"

Personal på Neurolinjen har länge fört dialog med regionen om finansiering av utbildningen. "Vi har kämpat i flera år, särskilt i kontakt med dem", säger arbetsledaren Eva Lundberg.

Handledarna Eva Lundberg och Helena Karlsson pratar om utbildningens betydelse för personer med förvärad hjärnskada.

Handledarna Eva Lundberg och Helena Karlsson pratar om utbildningens betydelse för personer med förvärad hjärnskada.

Foto: Linda Sundström

Piteå2020-08-23 17:00

Hon tycker att det är djupt beklagligt att utbildningen läggs ner i sin nuvarande form.

– Det är jättetråkigt att vi som skola inte längre har möjlighet att erbjuda målgruppen det stöd de har fått hos oss. Utbildningen kräver en del personal. Förutom en pedagog behövs en stödperson vid undervisningen. Nu sa styrelsen att det inte går ekonomiskt längre. Smärtgränsen är nådd, säger Eva Lundberg, arbetsterapeut, handledare och arbetsledare för personalen på Neurolinjen.

Framnäs folkhögskola har länge haft svårt att finansiera Neurolinjen. 

– Vi har kämpat för utbildningen i flera år, särskilt i kontakt med regionen. Det hade varit fantastiskt om de hade kunnat ersätta den enskilda kursdeltagarens kostnader med bidrag. Om man bor i en annan stad, exempelvis i Kiruna, så måste man finansiera resor och boende, vilket har varit svårt för många. Det har gjort att vi haft svårt att fylla utbildningen, säger hon.

Det skulle ha underlättat för rekryteringen om regionen i något avseende hade kunnat rekommendera patienter till Neurolinjen efter rehabiliteringen på sjukhuset, menar hon.

– För den hjärnskadade tar det slut efter rehaben annars, säger Eva Lundberg och tillägger att utbildningen inte ska förväxlas med rehabiliteringsverksamhet, men att effekterna för kursdeltagaren är rehabiliterande.

– Regionen har anställt en hjärnskadekoordinator på prov nu. Ironiskt nog. När vi har avslutat utbildningen.

Beslutet har inte lämnat någon oberörd på skolan, menar handledaren Helena Karlsson.

– När man tänker på målgruppen så krossas hjärtat, säger hon och berättar att hon varit med från starten på 90-talet.

– Vi var den första folkhögskolan i Sverige som startade den här typen av utbildning för personer med förvärvad hjärnskada, säger hon.

Personalen på Neurolinjen arbetar också med andra utbildningar och sitter med tjänsteplaneringen inför hösten, men de har inte kastat in handduken när det gäller möjligheten att tillhandahålla en liknande utbildning för personer som drabbats av förvärvad hjärnskada eller neurologisk sjukdom.

– Målsättningen är att se över om vi kan hitta andra sätt att driva kursverksamhet. Vi har inte släppt tanken utan vi kommer fortsätta driva frågan med regionen. Vi behöver ha dem med oss, säger Eva Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!