"Vi har inte råd att spara inom psykiatrin"

Psykiatrin behöver fler resurser, inte färre. Det anser André Bengtsson, ordförande Connextions, som är kritisk till neddragningen vid psykiatrin i Piteå.– Det är precis som att landstinget glömt bort att det är människor det handlar om. Det går inte att spara pengar när det handlar om människors mående och deras liv, säger han.

André Bengtsson, ordförande Connextions, undrar hur landstinget ska kunna erbjuda en vårdsituation i Piteå som är säker och stabil efter det här om de inte kan göra det som det ser ut i dag.

André Bengtsson, ordförande Connextions, undrar hur landstinget ska kunna erbjuda en vårdsituation i Piteå som är säker och stabil efter det här om de inte kan göra det som det ser ut i dag.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2015-11-06 18:30

Som PT skrev i fredagens tidning kommer 14 tjänster att försvinna från psykiatrin i Piteå. Det är en budgetminskning på 6 miljoner kronor som ska omfördelas till Sunderbyn.

Många människor som André Bengtsson möter, framför allt via Connextions, mår psykiskt dåligt och är i behov av hjälp. Han är kritisk till omfördelningen av resurser som han anser behöver finnas kvar i Piteå.

"Skrämmande"

– Det finns redan mycket brister inom psykiatrin och att minska resurserna kommer inte att göra det bättre. Jag förstår inte hur de tänker när de plockar bort 6 miljoner utan att ha någon tanke på hur det kommer att påverka de som berörs. Det är skrämmande att de tar ett sådant beslut när de är fullt medvetna om den kritik som finns mot psykiatrin. Det här kommer inte sluta bra, säger han.

Folk faller redan mellan stolarna och risken är människor inte får den hjälp de behöver, förklarar han.

Han efterlyser en konsekvensanalys av beslutet.

– Det kommer att bli konsekvenser, det vet jag, men jag tycker att det hade varit tryggare om de hade presenterat en konsekvensanalys som visar att de har utrett hur det här kommer påverka.

Avgörande hjälp

Via Connextions hjälper han människor i kontakten med psykiatrin och han upplever att det tar för lång tid för människor som är i behov av hjälp. En hjälp som kan vara avgörande. Han tar upp Sara Vikberg som ett tragiskt exempel på detta. 29-åringen som vädjade om att bli inlagd men då psykiatrin inte tog inte emot henne slutade det med att hon senare tog hon sitt liv.

– Det ska inte vara så som i Saras fall, att ett rop på hjälp slutar med att hon tar bort sig. Historien visar att psykiatrin inte fungerar som den ska, annars skulle inte människor ta bort sig eller försöka göra det, säger han.

Psykiatrin behöver mer resurser, anser André Bengtsson.

– Med mer resurser och en ekonomisk satsning skulle fler människor kunna hjälpas på ett kvalitetssäkrat sätt och i det långa loppet skulle det spara in pengar. I dag är det många som skrivs ut men som kommer tillbaka flera gånger, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!