"Vi har försökt göra det bästa för den stora skaran"

Kollektivt resande innebär att det ska vara så bra som möjligt för så många som möjligt. Så förklarar Rebecka Granström, enhetschef på Trafik och bygg, försämringarna för Framnäseleverna.

Rebecca Granström, enhetschef på Trafik och bygg, säger att de nya linjesträckningarna gjorts i syfte att göra det bästa för den stora skaran.

Rebecca Granström, enhetschef på Trafik och bygg, säger att de nya linjesträckningarna gjorts i syfte att göra det bästa för den stora skaran.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2021-08-30 21:30

– Kollektivt resande är ju kollektivt så det vi haft för ögonen när vi planerat de nya linjedragningarna är att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt och det vi kommit fram till är att det här är det bästa för den stora skaran, säger Rebecka Granström.

– Men vi är medvetna om att de nya linjesträckningarna riskerar att ställa till det för eleverna på Framnäs på så vis att man behöver planera sin resa annorlunda och att det kommer att ta längre tid eftersom de måste byta buss.

Hur ska eleverna planera sin resa?

– Vi har tänkt att de ska byta mellan linje 1 och linje 3 vid Knuten på busstationen.

Blir inte det en jättelång restid?

– Hur lång tid det tar beror på vilka tider man reser men någonstans mellan 30 och 50 minuter kan man väl säga. Om man nu inte tycker att det är ett okej avstånd att promenera från busstationen eller från Kolmilavägen.

Rebecka Granström håller med om att det kan upplevas "meckigt" för många elever och har full förståelse för att man kanske inte vill bära på en cello i ur och skur.

– Då är nog det bästa alternativet att byta buss.

Men borde inte universitetsområdet vara en "nod" i lokaltrafiken?

– Vi har fått ställa flera noder mot varandra. I dag ser vi att andra noder bidrar till större resande men bara för att det är så i år behöver det inte se ut så alla år. I vårt avtal finns möjlighet att lägga till trafik i takt med att vi behöver det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!