På Socialdemokraternas valsedel i Piteå har 11 av 59 kandidater, 19 procent, bolagsengagemang. Ordförande Stefan Askenryd tycker att det speglar samhället i stort vilket han är nöjd med.
– Våra representanter från Socialdemokraterna ska finnas i alla samhällsskikt, säger Stefan Askenryd som själv sitter i Smurfit Kappas styrelse som arbetstagarrepresentant.
Bredvid honom i valstugan står partikollegan Ruth Rahkola. Förutom att vara ordförande i barn- och utbildningsnämnden driver hon företaget R Rahkola AB som bland annat gör utredningar inom den sociala sektorn.
– Vi har ett bra samarbete med företagarna. De är en del av samhället och för min del så känner jag att man kan vara företagare och Socialdemokraterna. Jag betalar skatt utifrån det jag tjänar ihop som ett bidrag till samhället, säger Ruth Rahkola.
Att var femte kandidat på S-listan har bolagsengagemang tycker kommunalrådet Anders Lundkvist låter som en bra balans.
– Det är viktigt att den politiska församlingen som helhet motsvarar befolkningens sammansättning. Det kan hända att företagsintressen står emot befolkningens intressen i olika sammanhang och då vore det olyckligt om den politiska församlingen bestod av enbart företagare. Sedan måste vi självklart jobba för att ha ett gott företagsklimat. Att se till företagarnas behov och tillgodose vad de behöver är nödvändigt för att vi ska kunna utveckla Piteå. Men det betyder inte att alla i fullmäktige ska vara företagare, säger han.
Anders Lundkvist har själv en lång näringslivserfarenhet och när han tillträdde som kommunalråd i början av 2017 behöll han bland annat ordförandeposten i Arctic Group i ytterligare ett år.
– Min bild är att det inte finns någon jävsituation i ett sånt uppdrag och jag ser själv ett värde i att man som kommunalråd har lite fortsatta kontakter i näringslivet, sa Anders Lundkvist till PT då.
Hur kommer det sig att du lämnade styrelsen?
– Peter Nordlund som är ny ägare ville helt enkelt ha en annan styrelse, säger Anders Lundkvist som inte har några privata bolagsengagemang i dag.
Hur ser du på det i efterhand?
– Det känns mycket bra för mig att inte ha det nu. Speciellt när jag sitter som kommunalråd så finns det en risk att jag skulle kunna hamna i jävsituationer. Det har redan debatterats många gånger hur kommunen hjälper eller inte hjälper enskilda företag. Då är det viktigt att jag som beslutsfattare i den här positionen inte har några knytningar.