"Vi granskar lämpligheten"

– Självklart kontrollerar vi våra förvaltare och bedömer deras lämplighet så långt det är möjligt innan de tillträder.Det säger Lennart Sundberg (S), ordförande i överförmyndarnämnden vid Piteå kommun.

"Det råd jag kan ge till Stenberg är att vända sig till polisen med en anmälan mot bankerna", säger Lennart Sundberg, (S), överförmyndarnämndens ordförande. (Arkivbild).

"Det råd jag kan ge till Stenberg är att vända sig till polisen med en anmälan mot bankerna", säger Lennart Sundberg, (S), överförmyndarnämndens ordförande. (Arkivbild).

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-03-03 05:00

Sundberg tillträdde uppdraget 2011 – ett år efter det att Stefan Stenbergs personliga förvaltare officiellt kopplats bort från uppdraget, efter beslut i Luleå tingsrätt.

Lennart Sundberg poängterar att han inte kan kommentera några enskilda fall. Han avböjer att diskutera fallet Stenberg, däremot kan han svara på frågor av mera allmän karaktär.

Hur sker rekryteringen av förvaltare? Vad gör ni för kontroller?

– Vi granskar givetvis varje enskild person, har ingående samtal med dem och bedömer deras lämplighet. Samtidigt kontrollerar vi deras bakgrund hos till exempel polisen, kronofogden, sociala inträttningar. Det får inte finnas anmärkningar som kan äventyra uppdraget.

Och under uppdragets gång, hur sker då kontrollerna?

– Varje förvaltare äger skyldighet att upprätta årsredovisningar, lämna in dessa i tid och med verfikat som styrker alla utlägg och transaktioner. Sedan granskas allting och det är snäppet näst under en vanlig revision, säger Lennart Sundberg.

Dela ut anmärkning

Vad händer om inte årsredovisningarna stämmer?

– Finns det oklarheter eller frågetecken tar vi kontakt och begär in svar eller förtydliganden från förvaltaren innan årsredovisningen kan godkännas.

Om upptäckta fel ändå inte åtgärdas, vad händer då?

– Vi kan dela ut en anmärkning och i värsta fall begära hos tingsrätten att personen entledigas. Men vi har inget lagstöd för att driva in pengar. Då måste det göras en polisanmälan av antingen den drabbade eller av en eventuell ny förvaltare.

Hur är rutinen när en förvaltare entledigas?

– Det är ju ytterst tingsrätten som beslutar om att skilja en förvaltare från uppdraget, på begäran av antingen förvaltaren själv, huvudmannen eller från oss på nämnden. Beslutet rapporteras därefter i rekommenderade brev till dem det berör.

Enligt Stefan Stenberg blev han, den gången det begav sig, beordrad av förvaltaren att kommer till överförmyndarnämnden för att "skriva på något papper som NN behövde få ut för uppdraget räkning". Därefter lade förvaltaren beslag på försändelsen från tingsrätten och utan att rapportera om dess innehåll, enligt Stenberg.

Beslutet kungörs

Överförmyndarnämndens ordförande Lennart Sundberg fortsätter:

– Ett beslut om att entlediga en förvaltare kunggörs ju också i Port- och Inrikes Tidningar som är ett officiellt kungörelseorgan. Det är bankernas skyldighet att hålla koll på uppgifter som torgförs där. Missar de har de brustit i sina rutiner.

Hur många förvaltare har uppdrag i Piteå kommun?

– Det finns totalt 54 personer som delar på ungefär 80 uppdrag, säger Sundberg.

Finns det några garantier för att inte fler bedrägerier pågår?

– Vi genomför de kontroller som är möjliga och vi hoppas och utgår givetvis från att alla förvaltare har ärliga uppsåt att hjälpa de personer de är satta att stödja. Vi gör vad vi kan, men ibland kommer det ju rapporter om bedrägliga fall. Som det i Boden för en tid sedan. Det är otroligt trist och en signal till oss om att ständigt se över våra rutiner och vara vaksamma.

Vad tjänar en förvaltare?

– Ersättningen pendlar mellan 7 000 och 10 000 kronor per år. Det här uppdraget bygger främst på ett ideellt engagemang, inte på att tjäna pengar.

Har ni någon möjlighet att hjälpa Stefan Stenberg?

– Det råd jag kan ge är att han vänder sig till polisen med en anmälan mot bankerna för att få utrett om de gjort sig skyldiga till några fel, säger Lennart Sundberg.

Arvoden

Följande arvoden kunde Stefan Stenbergs ekonomiske förvaltare kvittera ut för sitt uppdrag.

2005: 14 421 kr (betalare kommunen).

2006: 15 880 kr (betalare kommunen).

2007: 16 120 kr (betalare kommunen).

2008: 16 400 kr (Stefan betalare).

2009: 23 000 kr (Stefan betalare).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om