"Vi gör fel enligt lagen om offentlig upphandling"

Piteå kommun har inte heller upphandlat inköp av konsulentstödd familjhemsvård och HVB-hem för vuxna. "Vi har, som många andra kommuner, gjort fel", säger Tomas Backeström, avdelningschef på socialtjänsten.

Piteå kommun har ungefär samma kostnader för förstärkt familjhemsvård som Älvsbyn. Enligt Tomas Backeström kan det bero på att Piteå har rekryterat en del familjehem själva.

Piteå kommun har ungefär samma kostnader för förstärkt familjhemsvård som Älvsbyn. Enligt Tomas Backeström kan det bero på att Piteå har rekryterat en del familjehem själva.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-03-12 19:30

PT granskar

Älvsbyns kommun har valt att upphandla inköp av konsulentstödd familjehemsvård och HVB-hem för vuxna efter att det framkommit att de inte följt lagen om offentlig upphandling. 

– Tyvärr är det många kommuner som har brustit i det här. Även vi, säger Tomas Backeström, avdelningschef vid individ- och familjeomsorgen i Piteå kommun.

Piteå kommun kan liksom Älvsbyns kommun avropa avtal från SKL Kommentus inköpscentral när det gäller HVB-hem för barn och unga. Det gäller sedan 14 februari 2019. När det gäller inköp av missbruksvård för vuxna och konsulentstödda familjehem har Piteå kommun alltid gjort otillåtna direktupphandlingar.

– Vi gör fel enligt lagen om offentlig upphandling, men ekonomiskt är det ingen förlust för kommunen, säger Tomas Backeström.

Enligt Tomas Backeström, som själv är den som till viss del tecknar avtalen om konsulentstödd familjehemsvård och HVB-hem, sker inköpen både utifrån prismedvetenhet och individens behov.

– Vi förhandlar och får exakt samma avtal som om vi skulle ha haft ett ramavtal

Enligt Tomas Backeström finns det fördelar med direktupphandlingar.

– Ett ramavtal begränsar oss att kunna möta den enskildes rätt till delaktighet i vården, samt anpassat vårdbehov. Direktupphandlingar öppnar upp för en mer medborgarvänlig planering.

Fördelarna till trots så planerar Piteå kommun att under hösten 2021 ansluta till SKL Kommentus kommande upphandlingar av konsulentstödda familjehem och HVB-hem för vuxna med missbruksproblem. 

– Det här handlar ytterst om att vi vill göra rätt, säger Tomas Backeström.

Älvsbyns kommun har valt att teckna egna ramavtal i väntan på att ansluta sig till Kommentus-avtalen. Varför gör inte ni det?

– När vi förstod att vi skulle få gå in i det nya avtalet med Kommentus beslutade vi att inte göra det med hänsyn till tidsomfattningen och vilka resurser det krävs. Vi är medvetna om att vi har gjort fel, men vi har för avsikt att börja göra rätt.

HVB-hem för barn och unga, institutionsvård för vuxna, och konsulentstödd familjehemsvård har kostat Piteå kommun 217,4 miljoner kronor sedan 2016. För Älvsbyns del handlar kostnaden om cirka 80,5 miljoner kronor.

För Älvsbyns kommun utgör konsulentstödda familjehem den största kostnaden, nästan 47 miljoner kronor på fem år. Piteå kommun har köpt in familjehemstjänster för cirka 49 miljoner kronor under samma period. 

– Många kommuner har inte lyckats att rekrytera egna familjehem och därför har den enda lösningen varit konsultstödda familjehem, trots att det inte står i paritet med vårdbehovet. Det är en av anledningarna till att många kommuner sitter med väldigt dyra kostnader kopplat till det. Det är tyvärr en nationell bild och varken Piteå eller Älvsbyn är unika där.

Hur kan Piteå, som är fem gånger större än Älvsbyn, ha ungefär samma kostnader för konsulentstödda familjehem?

– Vi har satsat på att rekrytera egna familjehem och har därför inte varit helt beroende av konsulentstödda familjehem.

Enligt Tomas Backeström har socialtjänsten i Piteå dessutom fått gehör av politikerna för en satsning för att kunna rekrytera ännu fler familjehem.

– Vi har sedan en tid ökat våra arvoden och även omkostnadsersättningarna. Vi har även för avsikt att göra en organisationsförändring som ökar vår tillgänglighet när det gäller handledning, stöd och utbildning.

HVB-hem kostade mest

HVB-hem för barn och unga, institutionsvård för vuxna, och konsulentstödd familjehemsvård har kostat Piteå kommun 217,4 miljoner kronor sedan 2016.

Institutionsvård för barn har utgjort den största kostnaden under åren, 98,5 miljoner kronor, medan missbruksvård för vuxna kostat 69,5 miljoner kronor och konsulentstödda familjehem 49 miljoner kronor. Liksom Älvsbyns kommun saknar Piteå kommun godkända upphandlingar för merparten av inköpen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!