"Vi följer konfirmationsriktlinjen"

Även i församlingarna i Piteå kommun är resor eller läger ett givet inslag i konfirmationen. ”Vi följer konfirmationsriktlinjen, där ska det ingå ett läger”, säger kyrkoherden Dennis Lundqvist, Norrfjärdens församling.

Resa. Prästen Viktor Fredriksson beskriver konfirmationen både som en inre och en yttre resa, lägeraktiviteten är därmed en viktig del av konformationen.

Resa. Prästen Viktor Fredriksson beskriver konfirmationen både som en inre och en yttre resa, lägeraktiviteten är därmed en viktig del av konformationen.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2018-04-05 21:00

I Norrfjärdens församling åker konfirmanderna till en lägergård utanför Stockholm under fem dagar i slutet av april.

– Det är ett sätt att stärka gemenskapen, men det brukar också ge en bra effekt på inlärningen. Mycket bygger på att man får en gemensam upplevelse tillsammans, säger Dennis Lundqvist.

Norrfjärdens församling har ett 20-tal konfirmander och en konfirmationsbudget på 288 000 kronor.

Hortlax församling har valt att satsa på en annan modell, där resan snarare kan ses som en studieresa än ett läger.

– Det är inte obligatoriskt för dem att följa med på resan, de gör bort alla konfirmandlektioner på hemmaplan, säger kyrkoherden Anna Andersson.

På Stockholmsresan får konfirmanderna bland annat besöka S:ta Clara, möta författaren Elise Lindqvist som skrivit boken Ängeln på Malmskillnadsgatan samt göra studiebesök på Stadsmissionen där kyrkan hjälper hemlösa.

– Syftet med resan är att visa konfirmanderna vad kyrkan gör rent diakonalt, även i storstäder, säger Anna Andersson.

Hortlax församlings konfirmationsbudget omfattar ett 20-tal konfirmander och ligger på 421 000 kronor.

Piteå församling har 110 konfirmander som åker på ett åtta dygn långt konfirmationsläger som ett obligatoriskt inslag i konfirmationen.

– Vi delar upp dem på tre olika lägergårdar nere på Västkusten. Vi åker tåg ner tillsammans efter skolavslutningen, säger prästen Viktor Fredriksson.

Han förklarar att resan är ett viktigt inslag i konfirmationen.

– Syftet är att byta miljö för att bryta med sina givna roller. Konfirmationen handlar om att göra både en yttre och en inre resa, säger han.

Han beskriver ett stort behov bland unga av att få fundera kring frågor som identitet, hur man ser på andra människor, andra religioner, sexualitet, ensamhet och döden.

– På lägret får konfirmanderna meditera mitt dagen och så har de andakt morgon och kväll. Det är otroligt uppskattat, det tror jag alla människor egentligen skulle behöva, säger Viktor Fredriksson.

Totalt åker nio anställda präster, diakoner och pedagoger med på lägret samt ett flertal ungdomsledare och föräldrar eller ideella. Piteå församlings konfirmationsbudget är 1,7 miljoner kronor.

Konfirmationen

Konfirmation kommer från latinets confirmare – bekräfta. Vid konfirmationen bekräftas dopet. Du måste därför vara döpt för att få konfirmera dig.

Men du behöver som regel inte vara döpt för att delta i ett konfirmationsläger. Du erbjuds dop i samband med konfirmationen.

Man behöver inte heller vara medlem i Svenska kyrkan, det blir man numer i samband med dopet. Förr föddes man in i Svenska kyrkan.

Inom Svenska kyrkan får du konfirmeras från och med det år du fyller 15 år.

1970 konfirmerades 80 820 personer, ungefär 80 procent av alla ungdomar.

1990 hade den siffran sjunkit till 63 477, eller 63 procent.

2016 hade antalet sjunkit till 28 070 eller 27 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!