"Vi borde blivit informerade"

Beslutet att lägga ner folktandvården och kanske även hälsocentralen i Norrfjärden kom som en överraskning för kommunalråden i Piteå.– Vi borde ha blivit informerad och vi kommer att försöka påverka det här, säger kommunalrådet Peter Roslund (S).

Helena Stenberg anser att tanken med serviceorter i grunden är bra, men givetvis får landstingets planer i Norrfjärden negativa konsekvenser.

Helena Stenberg anser att tanken med serviceorter i grunden är bra, men givetvis får landstingets planer i Norrfjärden negativa konsekvenser.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-11-12 19:00

Videon är inte längre tillgänglig

Roslund och hans kommunalrådskollega Helena Stenberg (S) tycker att det är rimligt att företrädare för landstinget hör av sig och berättar om planerade förändringar som berör kommunen innan beslut fattas. Så har inte skett. I stället har de som de flesta andra i kommunen fått informationen från artiklar i PT (den sjätte och sjunde november).

– Vi vet att landstinget har ansvar för hela länet, men vi ska framföra våra synpunkter och vi anser att det borde finnas utrymme för en hälsocentral i norra Piteå, alltså i Norrfjärden, säger Peter Roslund.

Ett hårt slag

Landstinget fattar givetvis sina egna beslut, men för Piteå kommuns planer att stärka landsbygden genom att skapa serviceorter är det ett hårt slag när så viktiga samhällsfunktioner som hälsocentral och folktandvård försvinner.

– Tanken med serviceorter är att även människor som bor på landsbygden ska ha hyfsat nära till service. Människor ska inte behöva åka in till centrala stan, men vi kan bara styra det som kommunen rår över, säger Helena Stenberg.

Stenberg anser att tanken med serviceorter i grunden är bra, men det finns också kritik från bland annat Centerpartiet.

– Vi har fått kritik, men också beröm. Det finns många frågor och funderingar och det är viktigt att vi diskuterar det, men vi vill också visa att vi tror på det här, säger Stenberg.

Kommunen garanterar

I grunden handlar om att den kommunala servicen ska finnas i Norrfjärden, Hortlax, Sjulnäs/Roknäs och centrala stan. I det spelar skolorna en viktig roll och naturligtvis de skolnedläggningar som skett eller är på väg att ske.

– Vi ska ha bra skolor med kvalitet, men om barnantalet inte räcker i en by så kan det bli skolskjuts i stället. Men vi ger en garant för att alla barn ska ha tillgång till förskola och grundskola i sitt närområde, säger Peter Roslund.

Vad kan kommunen mer garantera?

– Äldreomsorg, hemtjänst, bibliotek, sporthall, kultur- och fritidsaktiviteter ska finnas i serviceorten. Det som berör många människor, säger Helena Stenberg.

Viktiga delar

Men om landstinget lägger ner viktiga samhällsfunktioner så får det givetvis konsekvenser för servicen. Samma sak om viktiga kommersiella inrättningar försvinner.

– Ja, vi ser dagligvaruaffär och bensinmack som viktiga delar. Gärna även café, restaurang och andra affärer. Det kräver givetvis ett visst befolkningsunderlag, men vi tror att det underlättar om vi som kommun pekar ut serviceorter och satsar där.

Andra viktiga funktioner är bostäder och kommunikationer.

– När det gäller bostäder har vi tagit ett stort ansvar och vi tänker fortsätta med det. Bostadsbyggande både i stad och land är en prioriterad fråga. När det gäller kommunikationer har samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att se över kollektivtrafiken.

Men över landstinget rår ni inte?

– Nej, men vi kommer att försöka påverka det så långt det går, säger Peter Roslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om