"Vi besöker adressen inom vårt uppdrag"

Tomas Backeström, avdelningschef, bekräftar att Socialtjänstens personal hämtat upp personer på den aktuella adressen. "Vi förstår att de närboende känner oro".

Tomas Backeström, avdelningschef för Stöd och omsorg, förstår att de närboende känner oro. "Vi vill gärna ha en dialog" säger han. (Arkivbild)

Tomas Backeström, avdelningschef för Stöd och omsorg, förstår att de närboende känner oro. "Vi vill gärna ha en dialog" säger han. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-09-16 19:30

Närboende till den aktuella bostaden har även varit i kontakt med Tomas Backeström, avdelningschef Stöd och omsorg vid Piteå kommun.

– Det här är en villa som står i ett villakvarter. Vi förstår att det finns en oro hos dem som bor omkring i och med att det besöks av olika individer i olika kretsar och att polisen också är där med jämna mellanrum. Men vi kan göra lite från Socialtjänstens sida.

Han uppger att det stämmer att Socialtjänstens personal hämtat människor från bostaden vid enstaka tillfällen, men inte skjutsat dit någon. Att unga vuxna bor på adressen är inget han fått bekräftat.

– Visst har det hänt att vi har varit på adressen, men under vilka former och anledningar till det är ingenting som jag kan berätta fullt ut om, säger Tomas Backeström och hänvisar till både etiska och moraliska skäl men också till sekretessen kring enskilda Pitebors boendemiljö.

– Precis som polisen besöker vi också adressen inom vårt uppdrag, för att hjälpa, stötta och skydda personer som både vill och behöver våra tjänster.

Han påpekar också att fastigheten är privat:

– Personen som bor i fastigheten äger den själv och bestämmer då också själv vem hon eller han vill släppa in eller låta bo där. Det är inte något vi kan bestämma.

Men är det rätt att personer som är under behandling för sitt missbruk bor i en miljö med andra missbrukare?

– Det är något jag inte kan kommentera fullt ut. Var och under vilka former enskilda personer har sin boendeform under pågående öppenvårdsbehandling, är en ständigt pågående dialog mellan individen och vår personal. Vi har dock svårt att bestämma fullt ut kring enskilda individers boendeform.

Finns det några krav på hur boendemiljön ska se ut för dem som är under behandling?

– Vi ställer krav till viss del på hur ordnade former det måste vara kring personen. Men vi är också glada över om personen kommit till insikt och vill ha vårt stöd och vår hjälp, säger Backeström som menar att det alltid bygger på frivillighet när det inte handlar om tvångsvård.

PT har varit i kontakt med experter på området på Socialtjänsten och Inspektionen för vård och omsorg, IVO. De uppger att det inte finns några uttryckliga krav på ordnat boende eller krav på kommunen att ordna med just boende vid läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende.

Däremot finns de generella skyldigheterna för kommunen i socialtjänstlagen, SoL, om att socialnämnden aktivt ska se till att personer med missbruk får den hjälp och vård som de behöver för att komma ifrån missbruket.

Socialnämnden ska i sin verksamhet främja den enskildes rätt till arbete, bostad och utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!